Mesec december je čaroben, prijeten in pravljičen. In takšen bo tudi Kamnik, napovedujejo v tamkajšnjem zavodu za turizem, šport in kulturo. V mestu bodo namreč v petek prižgali praznično okrasitev mesta, ki bo tokrat še posebej bogata v Keršmančevem parku. Ta je v decembru postal Veronikina pravljična dežela. Že prejšnji teden so v Keršmančevem parku odprli drsališče za ljubitelje drsanja, na katerem je drsanje tudi letos brezplačno. Veronikina pravljična dežela z drsališčem in Pravljično hiško po navedbah pristojnih v zavodu za turizem sicer skrbi predvsem za otroke in družine, v središču mesta pa se dodatno vrstijo predstave in večerni koncerti. V zavodu verjamejo, da bo v pestrem dogajanju vsakdo našel nekaj zase.

10 idej, kako z družino preživeti veseli december

Z množico dogodkov so v praznični december vstopili tudi v Medvodah. V sodelovanju z javnimi zavodi in društvi so med drugim za december pripravili tekmovanje v kuhanju vina in čaja, koncert skupine Help: A Beatles Tribute, baletno predstavo Hrestač, božično novoletni koncert Sorških kresnic, Glam squad night in mnoge druge dogodke. Na željo Medvodčanov so v sodelovanju z zavodom Sotočje tudi letošnjo zimo postavili brezplačno pokrito drsališče, ki bo obratovalo vse do konca zimskih počitnic, to je do 3. marca. Tako kot v prejšnji sezoni bo drsanje brezplačno, možen bo tudi najem drsalk, za prijetno razpoloženje pa bosta poskrbeli dobra glasba ter praznična ponudba pijač in prigrizkov.

Na Vrhniki bo zadnji mesec v letu zopet prazničen in poln veselih dogodkov. V okviru Veselega decembra pripravljajo tradicionalne sejme (Miklavžev, smučarski, božično-novoletni), obiske vseh treh decembrski dobrih mož, številne predstave za otroke, koncerte in druge dogodke. 

V občini Horjul pa ljubitelje kotalkanja in rolanja vabijo na brezplačno kotalkanje in rolanje v športno dvorano Športnega parka Horjul. Rekreacije se lahko zainteresirani udeležijo vsako decembrsko soboto med 16. in 20. uro. Obvezne so kotalke oziroma rolerji.

Prižiganje prazničnih lučk

S prižigom praznične razsvetljave, ki v času krajših dni in daljših noči ob koncu koledarskega leta polepša stavbe, ulice, trge in parke v mestih in krajih po Sloveniji, se večinoma začenja tudi praznično in pestro decembrsko dogajanje s številnimi prireditvami, druženji in sejmi. Na fotografiji je praznična Ljubljana. (Foto: Damjan Žibert)

Novost v Ljubljani predstavljata dve novi smreki. Ena je postavljena na Mali ulici, pred Mestnim igriščem, druga pa na Slovenski cesti, na križišču s Trdinovo ulico. Dodanih je 50 svetlobnih zvezdic. Letošnja svetlobna okrasitev se imenuje Zbliževanja in je delo umetnika Zmaga Modica. Novost pri osvetljavi je tudi svetlobna povezava Breg-Gallusovo nabrežje preko Ljubljanice. Novost v programu prireditev predstavljajo vikend delavnice za otroke, ki bodo potekale na Križevniški ulici do vključno 23. decembra. Tako kot vsako leto, bo organizirano tudi tradicionalno silvestrovanje za najmlajše, in sicer ob 16. uri.

Kako do popolnih družinskih fotografij?

Tradicionalni del programa pa med drugim ostajajo Miklavžev sejem in sprevod, sprevodi Dedka mraza, Čarobni gozd in glasbeni program na ljubljanskih trgih. Odprt bo tudi praznični sejem. Silvestrovanje na prostem bo letos na štirih lokacijah, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. Za obiskovalce decembrskih prireditev bo do vključno 2. januarja omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu. To bo možno od ponedeljka do petka med 18.30 in 5. uro, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa ves dan, do 5. ure naslednjega dne.

Kar 1,2 milijona lučk bo letos krasilo Božično bajko Slovenije, ki jo tretje leto zapored pripravljajo v parku Mozirski gaj. Z lučkami so oblikovali najrazličnejše oblike, k prazničnemu vzdušju bo po novem prispevala tudi nežna glasbena spremljava po vsem parku. Park bodo v decembru obiskali tudi dobri možje in pravljična bitja.

Prejšnji petek, ko se je stemnilo, je praznično zasvetilo med drugim tudi na Bledu, v Domžalah, Izoli, v parku Polhograjske graščine, v Kidričevem, v Radljah ob Dravi, Velenju in na Ptuju. Veseli december so s prižigom luči v soboto začeli na Glavnem trgu v Celju, kjer so prižig luči popestrili pravljični liki, kot so jelenček Rudolf, škratek Smejalček in Snežna kraljica. Praznično je zasvetilo tudi v Srednji vasi v Bohinju, na Dovjem, v Kranjski Gori, Radovljici, Škofji Loki, Portorožu in Ilirski Bistrici.

V Kranju so praznične luči prižgali v ponedeljek, ko se je v mestu začel tudi adventni sejem. V Grosupljem bodo praznične luči prižgali v torek, ko v mestu pričakujejo tudi Miklavža, prav tako v torek slovesni prižig luči in tekmovanje v kuhanju vina napovedujejo v Študentskem kampusu v Ljubljani, kjer bodo ob dogodku zbirali darila za študentsko dobrodelno akcijo.

V sredo, na predvečer goda svetega Miklavža, bodo lučke prižgali v Kobaridu, kjer načrtujejo Miklavževo tržnico. V Kočevju, Novem mestu in Postojni prižig praznične razsvetljave v sredo združujejo s prihodom Miklavža. V četrtek, 6. decembra, bodo praznične luči slovesno prižgali še v Medvodah in Murski Soboti, v petek v Kamniku, v soboto pa tudi v Dolenji vasi.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.