Nedonošenček

Inkubator je otroška posteljica, ki predstavlja idealno mikrookolje za nedonošenčke v nadzorovanih pogojih. (Foto: iStockphoto)

Inkubator je opremljen s fototerapijsko lučjo za zdravljenje zlatenice in aparatom za neinvazivno merjenje bilirubina, ki omogoča neboleče spremljanje zlatenice pri novorojenčku.

V ljubljanski porodnišnici na enoti za intenzivno terapijo kliničnega oddelka za perinatologijo letno sprejmejo približno 500 novorojenčkov, večinoma nedonošenčkov, ki potrebujejo posebno nego in pogosto tudi oskrbo v inkubatorju. V letu 2012 je skoraj 180 nedonošenčkov tehtalo manj kot poldrugi kilogram, najmanjša deklica Alina pa je ob rojstvu tehtala komaj 405 gramov.

Zdravljenje in nega tako majhnih novorojenčkov zahteva izkušeno osebje in primerne aparate, za katere pogosto zmanjka javnih sredstev, opozarjajo v UKC Ljubljana.

Inkubator je otroška posteljica, ki predstavlja idealno mikrookolje za nedonošenčke v nadzorovanih pogojih. Novorojenčka namestijo vanj z namenom, da bo lažje vzdrževal telesno temperaturo in da lažje nadzorujejo njegovo dihanje in druge ključne funkcije.

Preberite si zgodbo o največjem junaku ljubljanske porodnišnice.