dominvrt

Ljubljanska porodnišnica: Alina, težka komaj 405 gramov

NOVICE
2
07.02.2014, 11:26

Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom je ljubljanski porodnišnici predalo v uporabo nov, sodobno opremljen inkubator. Namenjen je novorojenčkom, ki ob prezgodnjem rojstvu ali iz drugih razlogov potrebujejo posebno nego in oskrbo, so sporočili z ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra.

Ljubljanska porodnišnica: Alina, težka komaj 405 gramov

 

Inkubator je otroška posteljica, ki predstavlja idealno mikrookolje za nedonošenčke v nadzorovanih pogojih.
Inkubator je otroška posteljica, ki predstavlja idealno mikrookolje za nedonošenčke v nadzorovanih pogojih./ FOTO: iStockphoto

Inkubator je opremljen s fototerapijsko lučjo za zdravljenje zlatenice in aparatom za neinvazivno merjenje bilirubina, ki omogoča neboleče spremljanje zlatenice pri novorojenčku.

V ljubljanski porodnišnici na enoti za intenzivno terapijo kliničnega oddelka za perinatologijo letno sprejmejo približno 500 novorojenčkov, večinoma nedonošenčkov, ki potrebujejo posebno nego in pogosto tudi oskrbo v inkubatorju. V letu 2012 je skoraj 180 nedonošenčkov tehtalo manj kot poldrugi kilogram, najmanjša deklica Alina pa je ob rojstvu tehtala komaj 405 gramov.

Zdravljenje in nega tako majhnih novorojenčkov zahteva izkušeno osebje in primerne aparate, za katere pogosto zmanjka javnih sredstev, opozarjajo v UKC Ljubljana.

Inkubator je otroška posteljica, ki predstavlja idealno mikrookolje za nedonošenčke v nadzorovanih pogojih. Novorojenčka namestijo vanj z namenom, da bo lažje vzdrževal telesno temperaturo in da lažje nadzorujejo njegovo dihanje in druge ključne funkcije.

Preberite si zgodbo o največjem junaku ljubljanske porodnišnice.
 

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

otocanka
07.05.2015, 13:33:24
+4
Skrb vzbujajoče je dejstvo, da so odstavljeni ministri ali ministri, ki dajo sami odpoved zaradi raznih afer, dobivajo še eno leto denarno nadomestilo v vrednosti ministrove plače, za to ima vlada vedno denar da poskrbi za svoje odpadnike. Zakaj? zato, ker so vsi isti in poskrbijo, da v primeru scenarija, da ugotovi javnost za njihove škandale, da so preskrbljeni denarno še naprej. Za zdravstvo, za nedonošenčke pa nimajo denarja, imajo za goljufive ministre. Se pravi denar dajejo svojim goljufom, prevarantom, namesto, da bi ga namenili našim otročičkom. Žalostno kakšne zakone si pišejo sebi v prid. Če se pa njim rodi nedonošenček pa imajo denar, da ga odpeljejo na zdravljenje v tujino, kjer imajo vrhunsko tehnologijo (v kateri državi je najboljša že ugotovijo) in zato se za naše zdravstvo ne brigajo. Groza.
moj i
06.02.2014, 15:48:43
+23
uspešen razvoj, zdravja in sreče
Kokain s šolsko jadrnico nameravali pretihotapiti ...
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
'Vedno bomo hvaležni medicinskim sestram in ...
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ...
Lazareth Moto Volante – prvi leteči motocikel že ...
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
Vrnili so ji vero v boljše življenje