Nedonošenček

(Foto: iStockphoto)

Nedonošenčki se od donošenih novorojenčkov ne razlikujejo le po teži, velikosti in videzu, ampak predvsem po sposobnosti za življenje. Prej ko so rojeni, manj zreli so njihovi organi, zato za preživetje potrebujejo podporo strokovnega medicinskega osebja ter številnih aparatur. Najmanjši nedonošenčki včasih ostanejo na oddelku za intenzivno zdravljenje tudi več kot šest mesecev.

Vsi vemo, da med dvojčkoma obstaja posebna vez, ampak očitno je tako močna, da ima tudi zdravilne učinke. Ena izmed dvojčic je s svojim objemom v inkubatorju pozdravila sestrico.

V Sloveniji je najbolj zgodaj rojen novorojenček, ki je preživel, rojen v 22. tednu nosečnosti. Najlažji novorojenček pri nas, ki je preživel brez večjih posledic, pa je ob rojstvu tehtal 405 gramov.

Verjetnost, da novorojenček preživi, je ob rojstvu v 23. tednu sicer manj kot 20-odstotna, v 26. tednu pa več kot 85-odstotna.

Ob rojstvu v 30. tednu nosečnosti je verjetnost preživetja že več kot 95-odstotna.

Ta dojenček je bil tako drobcen, da je očka lahko dal na njegovo roko svoj poročni prstan!

Najpogostejše posledice zelo prezgodaj rojstva so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih. Prezgodaj rojeni otroci imajo obenem povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, diha, srčno-žilnega in dihalnega sistema, so še zapisali v društvu.

Svetovni dan nedonošenčkov bodo v društvu med drugim zaznamovali s primopredajo prenovljene sobe za intenzivno zdravljenje nedonošenčkov na Oddelku za intenzivno terapijo in nego novorojencev v ljubljanski porodnišnici.

Dobro poglejte! Opazite?