John Travolta je nasvet prijokal 18. februarja 1954 v Englewoodu v New Jerseyju. Njegov oče je bil zagrizen nogometaš, ki se je kasneje sicer začel ukvarjati s prodajo gum. Nadarjenost za igranje je John zagotovo podedoval po mami Helen Cecillii, ki je bila igralka in pevka. Svoje znanje je zagotovo prenesla tudi na sina, saj je poučevala gledališko igro in angleščino. John je odraščal še s petimi brati in sestrami, ki jih je vleklo v svet igralstva.

Že kot otrok je oboževal gledališče, zelo hitro se je naučil igrati kitaro, plesati step in twist. Nekoč je na tekmovanju twista celo zmagal. Pri 12 letih se je udeležil igralske delavnice in spoznal, da bo to njegova prihodnost. Spakiral je kovčke in se preselil v New York v upanju, da bi dobil službo igralca. Velik korak na poti navzgor je doživel šele v Los Angelesu, kjer so mu najprej dodelili manjše vloge, kasneje pa tudi večje. Najbolj pa se ga vsa dekleta spomnijo iz filmov Briljantina, Šund in Brez obraza.

Film Briljantina iz leta 1978 je aktualen še danes, nihče ni pozabil njegovega slavnega zapeljevanja lepotice Olivie Newton-John. Še danes si Slovenke na dekliških večerih zavrtijo 'njuno' glasbo in obujajo spomine na mladost, ko jim je srce hitreje bilo ob gledanju romantične zgodbe.  

Javnost se najbolj spomni izraza Kawasakijeva bolezen v povezavi s sinom Johna Travolte, ki je leta 2009 umrl, ker mu je zdrsnilo v kopalnici. Nekateri so njegovo smrt povezovali s to redko boleznijo, ki mu je bila diagnosticirana pri dveh letih, zaradi katere je bila njegova mama Kelly Preston še posebej prestrašena.