"Otroci si želimo, da bi lahko soustvarjali svet, v katerem bomo živeli kot odrasli," je za STA povedala mlada ambasadorka Unicefa v Sloveniji Arja Ela Hvala, ki ji bo predsednik republike Borut Pahor za en dan prepustil vodenje države. "Radi bi sooblikovali svet, v katerem bi vsi, tako otroci kot odrasli, imeli dostop do zdravja, izobrazbe in enakih možnosti za razvoj svojih potencialov ter bi bili hkrati varni in zaščiteni pred nasiljem in zlorabami," je poudarila.

Dekle

(Foto: iStock)

Priložnost, da otroci prevzamejo vodilne vloge ob svetovnem dnevu, po mnenju izvršnega direktorja Unicefa Slovenija Tomaža Bergoča predstavlja pomemben mejnik na poti rednega vključevanja otrok pri sprejemanju odločitev. Ta dan ima po njegovih besedah velik pomen pri osveščanju odraslih o potencialu otrok, so objavili na spletni strani Unicefa Slovenija.

Otrokom bodo svojo vlogo danes poleg predsednika Pahorja predali še predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Tanja Roženbergar. Ključe mesta jim bodo za en dan predali tudi župani več kot desetih občin.

V DZ bodo v sklopu obeležitev svetovnega dneva in 25. obletnice DZ odprli razstavo avtorja Zorana Smiljanića Ustava v stripu in povabili na lutkovno predstavo Zvezdica zaspanka v izvedbi Marionetnega gledališča Jurček iz Hrastnika. Zbrane bosta uvodoma nagovorila predsednik DZ Milan Brglez in predsednica ustavnega sodišča Jadranka Sovdat.

Zveza prijateljev mladine Slovenije bo ob svetovnem dnevu v sodelovanju z ministrstvom za delo začela kampanjo Zavestno starševstvo. Z njo staršem ponujajo roko pomoči, da bodo njihove vzgojne metode brez nasilja.

Otroci bodo danes tudi v Evropskem parlamentu. Evropski poslanci bodo na dogodku pod naslovom Evropa, kot jo želimo, odgovarjali na vprašanja otrok in mladih o njihovi viziji Evrope.

Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) opozarja, da na svetu 385 milijonov otrok živi v skrajni revščini. 264 milijonov otrok in mladih ne hodi v šolo, 5,6 milijona mlajših od pet let pa je lani umrlo zaradi vzrokov, ki bi jih bilo mogoče preprečiti.

Mednarodni dan otroka, 20. november, obeležuje dan, ko je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah in leta 1959 deklaracijo o otrokovih pravicah. Konvencija je opredelila številne otrokove pravice, med njimi pravice do življenja, zdravja, šolanja in pravico biti slišan.