Otrok in telefon

V današnjem času otroci veliko preveč časa preživljajo v digitalnih svetovih. (Foto: iStock)

Ste tudi sami na družbenih omrežjih že zasledili ’dvoboj’ mamic, ki vsaka na svoji strani zagovarjajo stališče o uporabi telefonov? Nekatere so odločno proti, saj se jim zdi, da je to še ena od ’igračk’, za katere pride čas, ko bodo starejši. Druge pa telefone in ostale tehnične igračke zagovarjajo, saj menijo, da se otroci z njihovo pomočjo lažje zaposlijo. Na kateri strani ste vi?

Dejstvo je, da se je z velikim razponom digitalnih pripomočkov, ki so nam na voljo, začela tudi dilema, kako njihova uporaba vpliva na otroka. Lahko bi rekli, da tehnične igračke (predvsem tablice, video igrice), s katerimi si otroci krajšajo čas, ne vplivajo na otrokov razvoj spodbudno, in kar je še slabše, vodijo celo v zasvojenost. V to skupino bi lahko uvrstili tudi telefone, saj jih otroci največkrat uporabljajo za igranje igric, brskanje po družbenih omrežjih, klepetanje s prijatelji, vse ostalo pa je že precej postranskega pomena. Kdaj torej je najbolj primeren čas, da otroku dovolimo telefon?

Otroci se z željo po telefonu začenjajo prvič srečevati zaradi sovrstnikov. Ko prinese eden od njih v šolo/vrtec telefon, bi ga imeli vsi. In potem se začne neskončno moledovanje pri starših in sorodnikih, da bi ga dobili tudi sami. Tako kot smo omenili že zgoraj, je idealna formula, da otrok dobi vse tehnične pripomočke v obliki igrač in telefonov čim kasneje. Ker pa vsi vemo, da zavlačevati v neskončnost ne gre, se je treba s takšno odločitvijo tudi ustrezno soočiti.

Otrok in telefon

Ne pozabite, da ste zgled. Če bo otrok videl, da ste sami veliko na telefonu, bo to želel tudi sam. (Foto: iStock)

Preberite še: Pozor, telefon skriva tudi pasti!

Če je vaš otrok že izrazil željo, da bi imel telefon in hodi že v šolo, potem se za začetek pogovorite z njim, zakaj bi ga imel. Je to zato, ker ga imajo vsi sovrstniki? Bi ga imel zaradi igric? Poskusite razumeti, zakaj se mu zdi to pomembno. Pogovor vam bo vsaj malo pomagal pri odločanju, pri tem pa seveda razmislite, kako zrel je vaš otrok in kakšne koristi ter tveganja predstavlja zanj uporaba telefona.

Ko razmišljate o zrelosti, upoštevajte:

– Ali je vaš otrok odgovoren? Skrbi za svoje osebne stvari?

– Je vaš otrok zanesljiv? Se drži dogovorov?

– Se vaš otrok lahko pogovori z vami, če ga kaj skrbi in muči?

– Ali vaš otrok razume in pozna nevarnosti stika z neznanimi osebami?

Otrok in telefon

Spi s telefonom? Preprečite to! (Foto: iStock)

Razmislite tudi o morebitnih prednostih nakupa telefona.

– Bi vaš otrok imel kakšne koristi od telefona, če bi bil brez nadzora staršev (npr. v šoli, na poti …)

– Se vam zdi, da bi mu telefon dal več možnosti interakcije z družinskimi člani in prijatelji, s katerimi se ne vidi pogosto?

– Se vaš otrok počuti izključenega iz pogovorov s sovrstniki, ker nima telefona?

Preberite še: Kdaj po prvi telefon?

Kakšen telefon izbrati?

Če imate v mislih predvsem otrokovo varnost in lažjo družinsko organizacijo, potrebuje otrok telefon le za klice – torej mu lahko kupite čisto enostaven telefon brez dostopa do interneta, ki ga bo uporabil takrat, ko vas bo potreboval. Ena od možnosti je tudi predplačniški telefon, ki deluje še na kartice in ima tako omejeno število minut klicev in sporočil. Ko postane otrok že malce starejši, postanejo njegovi interesi že bolj kompleksni. Telefon si želijo uporabljati za shranjevanje različnih aplikacij, za fotografiranje, igranje igric, gledanje filmov in video posnetkov ter raziskovanje. Za te namene pa osnovni telefon ni več dovolj, pač pa je že potreben pametni telefon, ki predstavlja staršem večje finančno breme.

Prav tako bodite pozorni, če vas otrok prosi za kreditno kartico, ki jo potrebuje pri nakupu določenih aplikacij. Ne posojajte kartice in mu postavite mejo pri plačljivih aplikacijah. Če si katere zares močno želi, pa spletni nakup obvezno izvedite vi in ne otrok.

Pomembno! Ko začne otrok uporabljati telefon, mu postavite mejo. Pol ure ali največ eno uro v dnevu. Vsi vemo, da ždenje na telefonu lahko zasvoji, saj vpliva na dvig endorfinov, kar je podoben mehanizem kot pri ostalih vrstah odvisnosti. Ta občutja so tako zelo prijetna, da jih želi otrok vedno več in več. Dandanes je veliko mladih prav zaradi prostega dostopa do raznovrstnih digitalnih igračk, postalo zasvojenih. Zato raje poskrbite za preventivo, kot da se kasneje soočite s posledicami. Omejitev uporabe telefona je ena od najučinkovitejših metod, ki se je mora otrok striktno držati. Če se ne, določite posledice. Seveda pa ste pomembni tudi vi s svojim zgledom. Uporabljajte telefon v službenem času, doma pa raje preživljajte kakovosten čas z družino.

Preberite še: Kako otroku postaviti meje?

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.