Franklin Delano Roosevelt

Ne le, da so otroci še v 19. stoletju nosili bela oblačila, dečki so nosili tudi plisirana krilca in klobučke. Takole ljubek je bil Franklin Roosevelt. (Foto: www.smithsonianmag.com)

 

Kdo je bil tisti, ki se je "odločil", da naj bi fantke oblačili v modro, deklice pa v rožnato? Kaže, da se je vse začelo z "baby boom" generacijo onstran Atlantskega oceana tik pred prvo svetovno vojno. Še njihovi starši so pri oblačenju otrok sledili popolnoma nasprotnim načelom, predvsem praktičnosti. Še v 19. stoletju so bila oblačila nevtralna, ne glede na spol, sploh po barvi in tudi po kroju. Tako je tudi nekdanji predsednik Združenih držav Amerike Franklin Roosevelt pripadal generaciji tistih dečkov, ki so jih oblačili v krilca in jih pokrivali s klobučki. 

Otroci, mlajši od šestih let, so zaradi praktičnosti nosili bela oblačila, saj se jih je dalo učinkovito očistiti z belilom. Ideja, da bi otroke glede na spol začeli oblačiti različno, se je rodila le malce pred začetkom prve svetovne vojne, in še to v malce drugačni obliki. Takrat je rožnata veljala za intenzivnejšo barvo, ki je zato bolj pristajala dečkom. Modra je bila bolj ženstvena in nežnejša, zato so jo nosile deklice.

Doktorica Jo B. Paoletti, zgodovinarka z Univerze Maryland, v knjigi Rožnato in modro: Razlikovanje med deklicami in dečki v Ameriki pravi, da bi ljudje morali bolj premisliti o nevtralnem načinu oblačenja in da se danes že opaža tendenca staršev, ki bi svoje otroke radi zopet oblačili nevtralno glede na spol.

Spoznajte dečka, ki se najrajši oblači v rožnata krilca.

Franklin D. Roosevelt

Franklin Roosevelt

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na