Osasti pajek

Osasti pajek (Foto: Gregor Forte)

Kaj storite, ko vidite pajka? Ga ubijete? Zakaj? Mnogo ljudi se tako odzove zaradi strahu in gnusa, čeprav so pri nas živeči pajki popolnoma nenevarni. Mamico petletne Zale je zanimalo, kaj storiti v primeru ugriza osastega pajka. Hčerka je namreč na dvorišču pred hišo našla rumenega pajka in prestrašila se je, da bi deklico lahko ugriznil. Je njen strah odveč? Po odgovor smo se obrnili k specialistu za pajke, Matjažu Kuntnerju.

Oče dveh otrok nam je pojasnil, da je osasti pajek med najvecjimi in bolj pogostimi ter je potencialno sposoben ugriza, vendar je za človeka nestrupen. Strah vzbujajoče so predvsem samice, ki so tako, kot je za pajke značino, večje od samcev. Prepoznate jih po rumeno-črnem vzrocu in čudoviti mreži z značilnim cik-cak vzorcem. Samci so manjši in svetlorjave barve.

Pajek Cheiracanthium punctorium

Cheiracanthium punctorium (Foto: osebni arhiv)

Pa imamo v Sloveniji strupene pajke?

"Skoraj vsi pajki imajo strupne žleze, a jih večina ni sposobna injicirati strup skozi človeško kožo, saj so njihove čeljusti prešibke. Večji pajki so tega sicer sposobni in lahko, v zelo redkih primerih, ugriznejo človeka. Vendar so vsi pri nas živeči pajki (nekje med 800 in 1000 vrst) za nas nenevarni. Izjema je vrsta pajka, ki jo latinsko imenujemo Cheiracanthium punctorium. Ta ima velike čeljusti in je sposobna bolj bolečega ugriza. Samo v primeru ugriza tega pajka bi svetoval previdnost. Istočasno pa je treba vedeti, da zdravniki pri nas (opravičljivo) ne prepoznavajo različnih vrst pajkov in tudi omenjenega ne štejemo kot nevarnega," je za naš portal povedal Matjaž Kuntner.

Strupeni pajki izven meja Slovenije

Pajkov pa se upravičeno bojijo v Sredozemlju. "Južno od nas, takoj v hrvaškem delu Istre, namreč živi črna vdova, ki ima nevrotoksičen strup in je potencialno nevarna človeku. V primeru ugriza je potreben protistrup, ki je na voljo v ambulantah. Drugod po svetu je situacija drugačna, na primer Avstralja in Južna Amerika imata nekaj vrst nevarno strupenih pajkov, tako da omenjene opombe veljajo le za naše pajke," je še dodal Kuntner.

Spoznajte še Britanko, ki so jo poimenovali DEKLICA PAJEK.

Kaj pa vi, se bojite pajkov? Svoje mnenje nam lahko zaupate na Facebooku. Ste se nam že pridružili? To lahko storite s klikom na