Naslovnico spletnega portala 24sata je zaznamovala zelo zaskrbljujoča novica, ki jo po eni strani mnogi še vedno uvrščajo med tabu teme, drugi pa jo opredeljujejo kot bolezen sodobnega časa. Hrvatica Mirjana Horvat se že 30 let bori z anoreksijo, zdaj pa je bolezen tako napredovala, da ji življenje visi na nitki. Visoka je 157 centimetrov, težka 37 kilogramov, edini vir hrane pa pride v njeno telo prek infuzije, ki jo ima vstavljeno v vratno žilo.

Anoreksija

Ko življenje postane pekel ...

Mirjana je za 24sata povedala, da je imela 16 let, ko je želela malo shujšati, da bi bila bolj privlačna. A niti slučajno ni mislila, da je odprla vrata v pekel. Tistih 'nekaj kilogramov' je kmalu postalo premalo in zato je vsak obrok, ki je bil že tako skromen, izbruhala. Čeprav je po izobrazbi medicinska sestra, pravi, da svoje težave nikoli ni dojemala kot bolezen, zato je toliko bolj hvaležna svojim nekdanjim sodelavcem, ki so ji odprli oči – zdravljenje anoreksije je uspelo. Zdelo se je, da se je življenje postavilo na prave tirnice: končno se je dobro počutila, spoznala je svojega moža, rodila dva otroka. Potem pa je dobila neko virozo, zaradi katere je veliko bruhala, kar se ni nehalo niti po tem, ko se je pozdravila.

''Se je zgodilo, da sem šla bolniku preobleč posteljo in ko sem se pripognila, sem izbruhala na primer kavo, ki sem jo prej popila. Da se to ne bi več dogajalo, sem nehala jesti,'' doda Mirjana, ki nosi konfekcijsko številko 32.

Sledilo je zdravljenje – hranili so jo prek sond, kar je bilo neuspešno. Zato so ji cevko vstavili neposredno v tanko črevo, dobivala pa je tudi infuzijo. To je trajalo štiri leta in pol, potem pa je dobila sepso in zdravniki so ubrali drugo pot. A Mirjana pravi, da je najtežje, ker jo zavrača tudi okolica – vsi pravijo, da je za stanje, v kakršnem je, kriva sama. ''Ne vem, kaj bi brez moža in otrok in njihove podpore.''

In kot da to ni dovolj, so ji pred letom odkrili tumor na možganih. Sledila je operacija, ki pa je bila neuspešna. ''Bojim se, kaj me čaka. Nimam več moči. Moje življenje je v rokah zdravnikov,'' pravi 47-letnica, ki si bolj kot vse na tem svetu želi pojesti obrok hrane, ki ga ne bi izbruhala. Svojo tragično zgodbo je strnila v knjigo, z željo, da bi lahko komu rešila življenje. O njej pa snemajo tudi film.

Vsi pa se bojijo tudi za 20-letno Rusinjo, ki tehta manj kot 20 kilogramov ... 

Ksenija Bupenko

Življenje pa visi na nitki tudi Rusinji Kseniji Bupenko. (Foto: zing.vn)

 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na