Potem, ko smo na Bibaleze.si objavili novico o društvu Sladki nasmehi, se je življenje srčnih mamic zelo spremenilo. Ideja o njihovem nesebičnem poslanstvu ni pričarala nasmeha le malim sončkom. Moč, volja in pisane tortice so se dotaknile ljudi po vsej Sloveniji in mnogi so začutili željo, da jim podajo roko in postanejo del njihove zgodbe. "Od naših prvih korakov se je veliko spremenilo. Predvsem so Sladki nasmehi zrasli: začele smo štiri, danes pa med svoje sodelavce z velikim veseljem štejemo več kot 40 tortopekaric iz cele Slovenije. In vsak dan je več malih sončkov, ki jih razveseljujemo z našimi tortami; sodelujemo z Rdečim križem Slovenije, varnimi hišami, kriznimi centri … A bistvo je ostalo enako: mamice smo se združile z željo, da bi hudo bolnim otrokom in otrokom v stiski z unikatnimi, prav za njih pripravljenimi in oblikovanimi torticami polepšale trenutke. Ta klic je ostal," je povedala Polona Pičman Štefančič, ki se je z veseljem odzvala povabilu in z nami poklepetala o življenju s Sladkimi nasmehi, ljudeh, ki jih srečujejo, ko uresničujejo svoje poslanstvo, ter o najnovejšem izkušnji – lepotni preobrazbi. Mamice so se namreč prepustile spretnim rokam strokovnjakov, nato pa pred fotografskim objektivom zažarele v vsej svoji lepoti.

Sladki nasmehi - 3

(Foto: Janez Kotar)

Polona, povejte mi, kakšen je bil odziv javnosti na vesti o vašem društvu?

Čudovit, preprosto čudovit! In ne le da nam podpora javnosti daje veter pod krila – tudi naše življenje je zaradi Sladkih nasmehov lepše! Ko spoznaš toliko dobrih ljudi, toliko posameznikov, ki so pripravljeni tako nesebično priskočiti na pomoč in skupaj z nami ustvarjati spomine, je občutek resnično neprecenljiv. Sladki nasmehi so čudovita zgodba.

Ste bili presenečeni nad odzivom ljudi, ki so vam bili pripravljeni pomagati?

Res smo bile zelo prijetno presenečene. Ob vseh negativnih novicah človek preprosto pozabi, da je v ljudeh toliko dobrote. Med nami je toliko ljudi, ki so ob vseh svojih skrbeh, službah, družinah in vsakodnevnih obveznostih pripravljeni najti čas tudi za pomoč našim najmlajšim. In svet je zato lepši.

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo NASMEHI na številko 1919 in prispevali boste 1 EUR za neprecenljiv nasmeh na otroških obrazih.

Morda beležite, koliko otrok ste osrečile do sedaj?

Tortic je bilo ogromno in še več je bilo otrok, ki so se jim zasvetile oči … Če govorimo o številkah: pri petdeseti torti smo nehale šteti. A tu je še nekaj, kar je pomembnejše. Ko zboli otrok, trpi cela družina. Vse se odvija le še okrog bolezni – takšno je pač življenje. Staršem preprosto zmanjka energije za vse in pogosto so prikrajšani tudi bratci in sestrice … In tudi njim želimo pomagati. Jih spomniti, da je življenje lahko tudi lepo. In zato je sreče vedno več, kot je tortic. Tudi to je lepota našega poslanstva.

Koliko tort na teden pa spečete?

V zadnjem mesecu jih je bilo resnično ogromno – skoraj vsak dan je bila kakšna, včasih tudi dve ali tri. Tortice podarjamo otrokom ob njihovih rojstnih in drugih posebnih dnevih – a ob praznikih so stiske včasih še toliko večje, pa smo rekle, da bomo spekle sem in tja kakšno tudi kar tako … Vesele smo, če lahko otrokom in njihovim bližnjim prinesemo vsaj malo sreče in veselja.

Sladki nasmehi - tortice

(Foto: osebni arhiv)

Kaj pa praznično fotografiranje, imele ste pravo preobrazbo! Kako ste se počutile, ko ste se postavile pred fotografski objektiv in zažarele kot prave manekenke?

Ah, saj nam bo še nerodno! Bilo je lepo, ker so nam svoj talent, čas in dobro voljo podarili pravi mojstri svojega poklica, umetnik ličenja Empera3zz, frizerka Maja Miljkovič in fotograf Janez Kotar. Z njihovo pomočjo je bilo vse lažje, zanimivejše, bolj pravljično. Veliko smo se smejali, kar je prav tako pomagalo. Čeprav … no, čeprav je vsa pozornost tudi težka. Nobena izmed nas ni vajena javnega nastopanja in iskreno vam povem, da imamo vse po vrsti tremo. A ker vemo, da brez podpore medijev glas o Sladkih nasmehih ne bi segel do naših otrok, hvaležno stisnemo zobke. Res smo vesele vsakršne pomoči.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

V novem letu želimo narisati še več sladkih nasmehov. Že v januarju kanimo skupaj z znanimi osebnostmi ustvarjati spomine; skupaj bomo pekli in podarjali torte. Ker vemo, kako neprecenljivo je otroško veselje ob pozornosti svojih junakov, se dogovarjamo tudi za obisk zvezdniških nogometašev. In še je tega. Tudi za pomladanski dobrodelni koncert imamo že nekaj potrditev, kar je preprosto čudovito, saj bomo za vsakih zbranih 15 evrov lahko podarili še eno tortico več. Kaj naj rečem? V družbi petih deklet, ki sestavljajo ožjo ekipo Sladkih nasmehov, načrtov (in dobre volje) res nikoli ne zmanjka.

Poglejte si, kako mamice razveseljujejo bolne otroke.

Sladki nasmehi - tortice

(Foto: osebni arhiv)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na