V prvem letu življenja se dojenček tudi prvič zasmeji. To se lahko zgodi že pri petih tednih, včasih pa na prvi (na)smeh čakamo tudi več mesecev.

Morda je le ena stvar še bolj prikupna kot dojenčkov nasmeh –  dojenček, ki se na glas smeji! To kmalu ugotovi vsak starš. Vendar pa ne moremo vedeti, kdaj bomo končno deležni tega veselja. Nekateri dojenčki se prvič zasmejijo že pri petih tednih, drugih ne moremo spraviti v smeh tja do petih mesecev. Tako vsaj pravi Ann Douglas, avtorica knjige The Mother of All Baby Books. 

Glede nečesa smo lahko prepričani: prej ali slej bo nekaj povzročilo, da se bo dojenček začel smejati. Prvorojenka  avtorice knjige se je prvič zasmejala, ko se je Douglasova pojavila na vratih kopalnice z brisačo na glavi. Bilo je, kot bi dojenčica svoji mami želela s smehom povedati, da je tak način uporabe brisače nadvse zabaven.

Dojenček nam s svojim smehom sporoča, da že ve, kaj je prav in kaj ne. Njegov smejoči odziv na določene stvari namreč kaže, da se otrokove kognitivne funkcije zdravo razvijajo. Lahko pa smeh sprožijo tudi bolj preproste stvari, kot je žgečkanje ali igra.

Dojenčkov smeh je lahko glasen in nizek, saj grlo še ni popolnoma razvito. A s tem ni nič narobe. Če se želite spominjati njegovega prvega smeha, ga hitro posnemite. Do tretjega rojstnega dne se bo grlo že utrdilo in malček bo slišati kot majhen otrok z dobrim smislom za humor. 

Na posnetku, ki kroži po svetovnem spletu, lahko vidite novorojenčka, ki ga v rokah še vedno drži babica, vendar le nekaj minut po rojstvu že hodi sam.