Splošna bolnišnica Celje je v novem urgentnem centru 30. decembra 2015 odprla tudi prvi in še vedno edini pediatrični urgentni center v Sloveniji, ki 24 ur, vse dni v letu obravnava otroke in mladostnike, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč.

Analiza starostne strukture pacientov, ki so prihajali v dežurno ambulanto Zdravstvenega doma Celje je namreč pokazala, da je pomemben del (okoli ena tretjina) otrok in mladostnikov. Vse otroke do 18. leta starosti, ki potrebujejo urgentno internistično obravnavo, tako v Celju oskrbuje zdravnik pediater.

Ultrazvok

Celjska bolnišnica zbira denar za nov ultrazvočni aparat. (Foto: iStock)

Na razpolago je laboratorijska, mikrobiološka in slikovna diagnostika, v obravnavo se po potrebi lahko vključujejo specialisti drugih strok, možna pa je tudi kratkotrajna hospitalizacija v sobi s petimi opazovalnimi posteljami. Od ustanovitve je pri njih letno obravnavanih približno 10.000 otrok in mladostnikov.

Eden od razlogov za ustanovitev pediatričnega urgentnega centra je bilo dejstvo, da se bolezenska stanja pri otrocih razlikujejo od bolezenskih stanj pri odraslih, zato so potrebna specifična znanja in pristopi specialistov pediatrije, so pojasnili. Prav tako je otrokom in mladostnikom prilagojena tudi medicinska oprema. In ravno ultrazvočni aparat je v sodobni urgentni medicini nepogrešljiv za prepoznavo življenje ogrožajočih stanj, saj omogoča hitro diagnostiko. Specialisti in specializanti pediatrije, ki delajo tam, pa so usposobljeni za delo z njim.

Nov ultrazvočni aparat, za nakup katerega je potrebnih 40.000 evrov, bi omogočal hitrejšo obravnavo najmlajših pacientov v urgentnem centru in hitrejšo napotitev na nadaljnjo usmerjeno specialistično obravnavo. "V Pediatričnem urgentnem centru je nov ultrazvočni aparat nujno potreben, saj nam bo omogočil hitrejšo diagnostiko bolezenskih stanj, posledično pa tudi hitrejše zdravljenje, napotitev k specialistom in boljšo prognozo," poudarjajo zaposleni.

"Ultrazvok nam ne omogoča le natančne slikovne diagnostike, ampak nam pomaga izključiti določena življenjsko ogrožajoča stanja, kot je na primer pnevmotoraks, pljučni edem, možgansko krvavitev in druge bolezni, ki pri najmlajših lahko pustijo izjemno hude posledice. Ultrazvok nam bo v pomoč tudi pri spremljanju kliničnega stanja bolnika v času nujnega zdravljenja in pri urgentnih posegih. Gre za hitro, nebolečo in neškodljivo diagnostično metodo, pri kateri otrok ni izpostavljen ionizirajočem sevanju," so dodali.

Ker so sredstva za posodabljanje medicinske opreme zelo omejena, potreb pa je v bolnišnici veliko, so se zaposleni v pediatričnem urgentnem centru odločili, da se po pomoč obrnejo tudi k širši družbeni skupnosti. Akcijo so začeli s prošnjo podjetjem, zdaj pa bi radi nagovorili tudi širšo javnost oziroma posameznike.

Vsak lahko pomaga tako, da prispevke nakaže na:

TRR: SI56-0110-0603-0276-827
Sklic: 922300-2610
Namen: UZ za PUC
BIC banke: BSLJSI2X
Koda namena: CHAR

Zbiranje denarja za UZ

(Foto: Bolnišnica Denbury)

Od 1. februarja do 31. marca bodo zbirali denar tudi z SMS sporočili. SMS sporočilo s ključno besedo PUC1 ali PUC5 na številko 1919 bo prispevalo en oziroma pet evrov za nakup ultrazvočnega aparata, ki bo zdravnikom v pomoč pri odkrivanju življenjsko ogrožajočih stanj in diagnostiki najbolj ranljive populacije.

Pomagajte, če lahko!