Tablični računalnik

(Foto: Profimedia)

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se po besedah ministrice zavedajo, kako pomembna je ta tematika, zato že od leta 2005 sofinancirajo Center za varnejši internet. V tem okviru sofinancirajo točko osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, točko za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu spletno-oko in svetovalni telefon TOM za pomoč otrokom in mladostnikom v stiski, je v nagovoru dejala ministrica Setnikar Cankarjeva.

Kot je poudarila, v okviru projekta Safe.si po šolah potekajo izobraževanja o spletni etiki in zasebnosti na spletu v obliki delavnic za učence in dijake ter predavanj za starše. Ob tem potekajo še poglobljena izobraževanja, tako za učitelje, kot za socialne in strokovne delavce prav o teh problematikah, je dejala in pojasnila, da vsi večji projekti sicer potekajo usklajeno z relevantnimi dejavnostmi ministrstva.

"Tovrstni posvet je več kot potreben, prav zato pa bo treba njegove ugotovitve vpeti tudi v druga izobraževanja ljudi, ki delajo z mladimi, pa tudi staršev in samih otrok," je zaključila ministrica.

Na posvetu v organizaciji družbe B2, Šole za ravnatelje ter inštituta ISA, strokovnjaki z različnih področij seznanjajo javnost o tej tematiki. Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v prispevku Otroci in mladostniki v spletnem okolju - vzgoja za odgovorno ravnanje in varovanje osebnih informacij izpostavila, da je internet "svetovna knjižnica znanja", ki ga morajo otroci znati uporabljati, a hkrati je internet tudi "poligon spletnega kriminala in pedofilije in to je tista stvar, na katero moramo otroke opozarjati".

Računalnik

(Foto: Profimedia)

"Starši morajo poskrbeti za tehnično zaščito oz. za protivirusne in protivohunske programe, a ne nameščati igric, ki jih ne poznamo," je poudarila Pirc Musarjeva.

Medtem ko je bil prvi del posveta namenjen varnosti na spletu in aktualnim izzivom oz. grožnjam, pa bodo v popoldanskem delu govorili o preventivi za zagotavljanje varnosti otrok in mladostnikov na spletu, kot je primer kibernetska varnost, predstavili pa bodo tudi primere dobre prakse nekaterih osnovnih šol pri nas. V tem okviru bodo predstavili rezultate projekta Šola internetne samoobrambe, posvet pa se bo zaključil s panelno diskusijo, kjer se bodo dotaknili različnih vidikov preventive.