Trenutno živi v Afriki okoli 125 milijonov žensk, ki so bile poročene še kot mladoletnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Otroška nevesta

(Foto: Reuters)

V poročilu agencija ZN ugotavlja, da - medtem ko se je odstotek žensk, poročenih še kot deklice, v Afriki v zadnjih desetletjih zmanjšal - je to zmanjšanje še vedno prepočasno v primerjavi s hitrim tempom rasti prebivalstva, ki je predviden za Afriko.

Glede na trenutno situacijo je med afriškimi ženskami, starimi med 20 in 24 let, 34 odstotkov takšnih, ki so bile poročene pred 18. letom starosti, kar pomeni porast za 44 odstotkov v primerjavi z letom 1990.

Pričakovati je, da bo število deklet na kontinentu naraslo z 275 milijonov na današnji dan na 465 milijonov v letu 2050, zato Unicef ocenjuje, da bo število žensk, ki bodo poročene še kot dekleta, doseglo 310 milijonov, s čimer bo Afrika presegla Južno Azijo, ki velja za območje z največjim številom otroških porok.

Unicef zato poziva k pospešitvi prizadevanj za ustavitev tovrstne prakse otroških porok ter dodaja, da bi število otroških nevest do leta 2050 ostalo na 150 milijonih, če bi se število tovrstnih porok zmanjšalo za dvakrat.

Po besedah izvršnega direktorja Anthonyja Lakea je treba "nujno prepovedati otroške poroke, in to enkrat za vselej", saj ta dekleta ostanejo brez otroštva in prihodnosti.

Za ženske, poročene kot otroške neveste, se poveča tveganje, da postanejo žrtve nasilja, se okužijo z virusom hiv ter da zapustijo šolske klopi.

Mlada dekleta, ki se zgodaj poročijo, se soočajo z višjim tveganjem za zdravstvene zaplete pri rojstvu otrok in zanje - v primerjavi s starejšimi materami - obstaja večje tveganje, da se njihovi otroci rodijo mrtvi ali umrejo kmalu po rojstvu, še poroča dpa.