Kot je ob robu okrogle mize za STA pojasnila Senčarjeva, število bolnic z rakom jajčnikov v primerjavi s tistimi, ki zbolijo za rakom dojke, ni tako veliko, saj je slednjih skoraj 1300 na leto. "Vendar pa raka jajčnikov težje odkrijemo in največkrat ženske pridejo k zdravnikom, ko bolezen ni več omejena zgolj na jajčnik," je poudarila. Zdravljenje bolnic z rakom jajčnikov je tako veliko manj uspešno in je tudi preživetje bolnic z rakom jajčnikov veliko krajše, je dodala.

Senčarjeva je izpostavila, da se o raku jajčnikov veliko premalo ve, zato so se v združenju odločili, da pod svoje okrilje vzamejo bolnice z rakom jajčnikov in začnejo osveščati o tej bolezni. "Še posebno zato, ker sta rak jajčnikov in rak dojk hormonsko odvisni bolezni in ima mnogo žensk z rakom dojk lahko tudi raka jajčnikov,'' je dejala. Še posebej so izpostavljene tiste, ki imajo okvaro genov BRCA 1, BRCA 2.

Darja Molan

Darja Molan (Foto: Facebook)

Kot je pojasnila Senčarjeva, 40 do 60 odstotkov žensk z okvarjenim genom BRCA 1, BRCA 2 zboli za rakom jajčnikov, zato se tem bolnicam vedno priporoča preventivna odstranitev jajčnikov. Dodala je, da sicer bolj zbolevajo starejše ženske po 50. letu, vendar pa se na leta ne smemo ozirati.

To dokazuje tudi primer danes 33-letne Darje Molan, ki je nosilka gena BRCA in je za rakom dojk zbolela pri 30 letih kot samska mama enoletne hčerke. Kot je ob robu okrogle mize pojasnila za STA, je odkritje o njeni bolezni rešilo življenje tudi njeni mami, ki se je prav tako odločila za pregled. Ta je namreč pokazal, da ima raka jajčnikov, zato so ji te odstranili.

Molanova je pojasnila, da ji zdravniki sprva niso verjeli, da gre za raka, saj tisti na primarni ravni večkrat menijo, da gre za bolezen starejših. "Pa to ne drži, vse več mlajših žensk zboleva, okoli 70 žensk do 40. leta na leto zboli za rakom, kar 75 odstotkov teh pa imajo raka že razširjenega," je dejala.

Zdravniki so Molanovi tumor najprej odstranili, sredi zdravljenja s kemoterapijo pa je dobila še pozitiven izvid za gen BRCA. Po končani kemoterapiji je zato odstranila obe dojki, ker je imela 99 odstotkov možnosti, da se rak ponovi. Ko je za rakom na jajčnikih zbolela še njena mama, so se z zdravniki odločili, da bodo tudi njej odstranili jajcevode. Po 40. letu jo čaka še odstranitev jajčnikov, je pojasnila.

Molanova je sicer o procesu zdravljenja in okrevanja izdala knjigo Vem, da zmoreš Darja: Moje soočanje z rakom dojke, v kateri so zbrani njeni zapisi z bloga, ki ga je pisala v času zdravljenja, Knjigo je dopolnila še s strokovnim delom, kjer so zbrane pomembne informacije, ki bodo v pomoč posameznicam, ki so zbolele za rakom.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji okrogle mize, je svetovni dan raka jajčnikov priložnost za večjo prepoznavnost bolezni, ki vsako leto po svetu vzame 140.000 življenj.

Na krogli mizi so predstavili še ambulanto za onkološko genetsko svetovanje, ki je namenjena posameznikom in družinam, kjer se rak pojavlja pogosteje, ter potek onkološkega genetskega testiranja.

Predstavili so tudi novo spletno mesto o mutaciji gena BRCA, ki na enem mestu združuje vse pomembne informacije o dejavnikih tveganja za nastanek raka jajčnikov in raka dojk, o genetski ogroženosti, o dedovanju gena in pomenu onkološkega genskega testiranja za zgodnje odkrivanje in uspešno zdravljenje raka dojk in raka jajčnikov.

Rak

(Foto: iStockphoto)