Challe Salle

Želi, da bi mladi stopili na pravo pot in izkoristili svoje potenciale. (Foto: Staš Zupanc)

Challe Salle

Obožuje otroke in uživa v njihovi družbi (Foto: Tanja Zrinski)

V oddaji Dan najlepših sanj si lepo presenetil mlado Emo, odlično pevko, ki je le ena od tvojih vse bolj številnih oboževalcev. Njihova naklonjenost do tebe je potrditev tvojega dela in tega, da delaš v pravi smeri, da delaš dobro glasbo z lepimi sporočili. Ali sam naklonjenost mlajše generacije dojemaš kako drugače?

Res je, sem zelo vesel, da me posluša vse več ljudi različnih generacij in da moje pesmi pozitivno vplivajo na njih in se jih dotaknejo. Po dolgih letih pa je spet tudi slovenska mladina začela poslušati domačo glasbo. Na to sem zelo ponosen, ker se mi zdijo mladi najbolj iskreni poslušalci. Preko družbenih omrežij me spremljajo v velikem številu in trudim se biti v stiku z njimi ter jih usmerjati v pozitivno smer, povezano z glasbo in športom. Ob tem pa jih seveda tudi spodbujam, da izkoristijo vse svoje potenciale in talente.

Se strinjaš, da so najmlajši najbolj iskrena publika?

Definitivno. Mislim, da nasploh ljudje pri meni takoj začutijo pozitivno energijo, najmlajši pa zelo težko skrijejo svoja čustva. Vsake dva meseca organiziramo koncerte tudi po trgovskih centrih, da lahko na svoj račun pridejo mlajši od 16 let, ker je ponavadi na mojih večernih nastopih starostna omejitev. Najmlajši seveda najbolj evforično reagirajo, ponavadi vriskajo in skačejo od veselja, govorijo tudi: “To je moj najboljši dan v življenju.” Takrat mi srce zaigra in to daje piko na i mojemu ustvarjanju in tudi življenju.

Verjetno nas občutek, da imaš zelo rad otroke, ne vara?

Seveda, obožujem otroke, uživam v njihovi družbi in mislim, da je to obojestransko. Vsak od nas ima še zmeraj del otroka v sebi in vedno si dovolim, da ta moja plat pride na plan. Verjetno se tudi zato tako dobro razumemo.

Se je morda tvoja naklonjenost do otrok krepila ravno zaradi težkih družinskih izkušenj, ki si jih doživel v otroštvu oziroma puberteti. Kot da bi na nek način želel dodati svoj košček ljubezni in pozornosti v njihove mozaike otroštva, ki bi moralo biti lepo in srečno?

Challe Salle

Challe Salle: "Pravi moški si vedno vzame čas za svojo družino. Familija je prva." (Foto: osebni arhiv)

Seveda, vsi otroci si zaslužijo normalno, srečno družino in otroštvo. Zaradi ločitve staršev sem moral prehitro odrasti in začeti razmišljati ter se obnašati kot moški. In sedaj želim kot glasbenik svoje izkušnje in določeno modrost, ki jo imam, prenesti na druge in na njih pozitivno vplivati. Želim jim povedati svojo zgodbo, pokazati svet iz druge plati in jim pomagati na njihovi življenjski poti.

Si odkrit človek in brez dlake na jeziku govoriš tudi o ločitvi svojih staršev. Kako je ta dogodek vplival nate, na tvojo čustveno dušo?

Challe Salle

Challe Salle in najbolj iskrena publika (Foto: Marko Pigac)

Challe Salle

V vrtcu (Foto: osebni arhiv)

Družina je zame ena izmed najbolj pomembnih stvari v življenju, poleg zdravja. Čez noč in nepričakovano je prišlo do ločitve in cel svet se mi je podrl. Kot oseba sem se zelo spremenil in postal velik upornik, jezen na cel svet. Še dobro, da sem imel glasbo in šport, kjer sem najlažje izražal svoja čustva. Poleg tega pa imam zelo močan karakter, ki se ne zlomi kar tako, zato me je vse skupaj samo še bolj utrdilo in motiviralo.

Tvoj oče je poskušal po več letih in prav po tem, ko ti je uspelo prodreti na slovensko glasbeno sceno, zgladiti odnose, a sam si v nekem intervjuju izjavil, da dvomiš v iskrenost njegove pobude, zato nimata več stikov. A nikoli se ne ve, kaj bo prinesla prihodnost, kajne?

Ni čisto tako, mislim, da je moj oče želel zgladiti najin odnos predvsem zaradi sebe. Dolgo časa nisva imela stikov, ker ga enostavno ni zanimalo, kaj se dogaja z mano in v mojem življenju. V desetih letih sva se preveč odtujila, vsak ima svoje življenje in vsi smo šli naprej. Mislim, da je prepozno za odpiranje in čiščenje starih ran, nekaterih stvari enostavno ne preboliš, ampak se samo sprijazniš z njimi in greš naprej. Sedaj imava neke stike, vendar nič posebnega. Kot vem, je uspešen nogometni trener nekje v tujini. Njemu in njegovi družini želim vse najboljše.

Preberite še: Ganljiva slovenska zgodba: "Kje se skriva moj oče?"

Kaj bi svetoval staršem, ki so šli po isti poti, in kaj otrokom, ki prebolevajo ločitev dveh najpomembnejših oseb v svojem življenju?

Staršem bi svetoval, naj kljub ločitvi poskušajo ohraniti dober in normalen odnos s svojimi otroki, tudi če se ne vidijo več tako pogosto. Najpomembnejše je, da si iskren, mislim, da še posebej otroci to znajo ceniti. Otroci niso nič krivi, če dva vidita, da pač nista več za skupaj, in zaradi tega ne bi smeli trpeti. Otrokom pa bi svetoval, naj se nikakor ne obsojajo in krivijo za ločitev, ker niso krivi in odgovorni za dejanja odraslih. Iz lastnih izkušenj vem, da je to zelo težko sprejeti, ampak to je pač življenje z vsemi svojimi čari. Vse se zgodi z razlogom.

Preberite še: V Sloveniji se loči vsak tretji par. Kako otroku razložiti, če starši ugotovijo, da skupaj ne gre več? 

Sam si si pomagal prav z glasbo in športom. Kako močni zdravili za ranjeno otroško dušo sta to?

Challe Salle

Challe Salle v otroštvu tudi za klavirjem (Foto: osebni arhiv)

Challe Salle

Prva fotografija izpred 27-ih let (Foto: osebni arhiv)

Mislim, da je veliko odvisno od vzgoje, okolja, družbe in karakterja posameznika. S pomočjo športa in glasbe lahko daš ven oz. izraziš različna čustva, npr. strah, jezo, negativno energijo, stres itd. To je meni zelo pomagalo v težkih trenutkih. Pri vsaki dejavnosti je pomembno, da vložiš veliko dela, truda in discipline, moraš biti zelo motiviran in vztrajen, saj rezultati ne pridejo čez noč. To sem se naučil v vseh teh letih v športu in to se pozna tudi v glasbi in mojem življenju. Zato tudi mislim, da sta šport in glasba rešitev za mlade, še posebej dandanes, ko jih tehnologija priklene na kavč.

Si kdaj gledal na preobrat v glasbenem ustvarjanju, ko si od bolj temačnijh besedil prestopil k pozitivnim, kot da si se na nek način do konca izpovedal, dal stvari ven iz sebe in ozdravil dušo? Saj veš, kot na zadnji seansi pri psihoterapevtu?

Pri moji glasbi gre enostavno za opisovanje misli, čustev, mnenja ali pa pripovedovanja lastne zgodbe. Moje življenje je kot vožnja z vlakom smrti, zato je res veliko materiala. V zadnjih letih se mi je zgodilo veliko pozitivnih kot negativnih stvari, zelo sem se spremenil kot oseba in dobil drugačen pogled na svet, kar se odraža tudi v glasbi. Prej sem v svojem ustvarjanju izražal veliko več jeze, bil družbenokritičen in brez dlake na jeziku … Sedaj živim in razmišljam drugače, želim, da moja glasba izraža pozitivna sporočila in zabava ljudi.

Pa so te življenje in njegove preizkušnje kdaj zvabili na bolj temačna pota?

Seveda, vsak človek ima svojo borbo. V začetku pubertete ločitev staršev, mama samohranilka, nimam nobenih sorodnikov v Sloveniji, pustil sem šolo, nehal trenirati košarko in začel delati. Moje prvo delo je bilo v lokalu s hitro prehrano, delal sem pri komunalnem podjetju, v različnih trgovinah in lokalih, bil sem tudi voznik in nočni čuvaj pri ljudeh s posebnimi potrebami ... Obenem pa sem preživel tudi veliko časa na ulici med različnimi ljudmi, kjer sem zgodaj doživel izkušnje z nasiljem, drogami in kriminalom. Ampak bolj kot šolo in teorijo, sem dejansko potreboval življenjsko prakso in te okoliščine, da sem videl, da je življenje borba in da moram nekaj narediti, če želim uspeti in živeti bolje.

Challe Salle

Glasba in šport sta ga usmerila na prava pota (Foto: Domen Jančič)

Ali svoje življenjske izkušnje deliš z otroki tudi v šolah?

Imel sem glasbene nastope po nekaj osnovnih in srednjih šolah, vendar sem tako zaseden s koncerti in drugimi projekti, da zaenkrat šol ne obiskujem. Obstaja pa ideja o povezavi glasbenega nastopa in mojega predavanja ter druženja z otroki, kjer bi jim lahko predstavil svojo zgodbo in razmišljanje. Vem, da imam veliko moč in da moj nasvet vzamejo bolj resno kot nasvet kakšnega učitelja ali starša. Zato se maksimalno trudim biti zgled in jih usmerjati v pravo smer.

Zasledili smo, da si se lotil preurejanja stanovanja, kar verjetno ni povezano s tvojimi željami po svoji družini oziroma naraščaju, ali pač?

Challe Salle

Trening je bolj zanimiv, če pride na obisk Challe Salle. (Foto: osebni arhiv)

Seveda ta želja obstaja, vendar prenova stanovanja ni bila povezana s tem. Vse ob svojem času, imam šele 27 let. Živim v bloku na Vrhniki, ki je bil postavljen leta 1976. Od takrat stanovanje, v katerem živim od rojstva, še nikoli ni bilo prenovljeno. To je edino mesto, ki mu res lahko rečem dom, zato sem se odločil za prenovo. Sedaj je vse prilagojeno mojemu življenjskemu stilu in namenjeno temu, da mi nudi udobje, toplino, mir in konec koncev tudi prostor, kjer lahko ustvarjam in se spočijem.

Si morda kdaj razmišljal o tem, kakšen oče želiš biti svojim otrokom?

Definitivno želim biti boljši oče kot je bil moj meni. Vem pa, da ni lahko biti starš, zato ne obsojam nikogar. Ko bo prišlo do tega, se bom potrudil po svojih najboljših močeh.

Za konec, kako bi ocenil duet z Emo v oddaji Dan najlepših sanj in ali razmišljaš o tem, da bi z njo posnel kakšen čisto nov duet?

Ema je super punca in moram reči, da tudi odlično poje za svoja leta. Zelo sem bil vesel, da sem ji lahko izpolnil željo, da me je spoznala in da se je kljub presenečenju tako dobro znašla za mikrofonom. Zaenkrat še ne razmišljam o duetu z njo, ker imajo prednost talenti, ki jih predstavljam na Youtube kanalu NekiNeki. Iščemo talente po Sloveniji in z njimi snemamo različne epizode, vključujem jih tudi v svoje projekte. Za prvi talent smo izbrali 15-letno pevko Ano Resnik, ki je takoj po snemanju postala back-vokalistka in nova članica moje glasbene skupine Legende.

Dan najlepših sanj 9. oddaja 5. sezona Ema

V studiu Dan najlepših sanj z Emo, s katero sta skupaj zapela v duetu. (Foto: Miro Majcen)

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.