Porod

(Foto: Pixabay)

Omejitev obiska

Obiske so v minulih dneh omejili tudi v nekaterih drugih bolnišnicah. Zaradi povečanja števila bolnikov z respiratornimi obolenji so število obiskov v sredo omejili v UKC Ljubljana, zaradi nevarnosti okužbe z gripo pa so obiske na vseh oddelkih prepovedali v Splošni bolnišnici Novo mesto. Obiske so omejili tudi v slovenjgraški in šempetrski bolnišnici. V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani pa so prejšnji teden odprli oddelek za epidemije, ki je namenjen bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Če resnično morate takoj videti novorojenčka, ko pride domov, je dobro, da se držite nekaj pravil. Ne uničite družinske idile z napačnim vedenjem ali vprašanji.

►Preden greste na obisk, se obvezno najavite. Ne pridite nenapovedani.

►Preden pestujete dojenčka, si obvezno umijte roke.

►Če ste prehlajeni, ne kihajte in kašljajte v bližini novorojenčka. Še boljše: sploh ga ne obiščite!

►Uprite se želji, da novorojenčka ves čas fotografirate z bliskavico.

►Za fotografiranje vprašajte za dovoljenje, saj mogoče novopečeni mami vaše početje ne bo všeč, ker se na žalost ni utegnila počesati in naličiti.

►Ne buljite v novorojenčka in se ne kremžite. Na žalost prve dni ni videti takšen, kot je na slikah v knjigah. Ne sprašujte, zakaj je tako rdeč, zakaj mu štrlijo ušesa …

►Nikakor ne sprašujte o obliki glavi, zakaj je videti kot vesoljček.

► Ne poljubljajte in ne objemajte novorojenčka ves čas.

►Nikakor ga na glas ne primerjajte z drugimi dojenčki.

►Ne nagovarjajte starše, da otroku spremenijo ime, ker vam ni všeč.

►Spoštujte odločitev mame, ki je prve dni po porodu zelo občutljiva.

►Ne zahtevajte, da vam mama streže ves čas. Vedite, da mora v času vašega obiska otroka tudi hraniti, previti, uspavati …