Carrie Underwood

Carrie Underwood (Foto: Reuters)

Carrie Underwood je povedala, da je mislila, da bo leta 2017 pripravljala nove pesmi, obenem pa bo imela otroka. Zanosila je na začetku leta, vendar se ni izšlo. Zatekla se je v vero, mislila je, da pač ni nastopil še čas za otroka. Verjela je, da se bodo prebili skozi težke trenutke.

Po splavu pa je rodila enega dvojčka ...

Nato je še v istem letu imela še en spontani splav in tretjega leta 2018. Spraševala se je, kaj se dogaja. Vedno jo je bilo strah biti jezna. Zakaj? Ker se počuti blagoslovljeno, da ima sina Isaiaha. Mislila si je, da bo vse v redu, če ne bo imela še enega otroka, ker je on preprosto čudovit otrok. Nad ničemer se ni pritoževala, poudarila je, da ima prekrasnega moža.

Zvezdnica splavila na odru

Toda, ko je pomislila, da lahko splavi še četrtič, se je razjezila. ''Zakaj potem sploh zanosim, če ne morem imeti otrok? Kaj je to? Zapri vrata! Ali naredi kaj podobnega. Ali zapri vrata ali mi dovoli, da imam otroka,'' je bila v čustvenem zanosu zvezdnica. In prvič se je počutila tako, kot da je dejansko bogu zaupala, kaj čuti. Zdravniki so potrdili, da ni imela še četrtega splava in da nosečnost lepo napreduje. Prepričana je, da jo je bog slišal.

Če je ne bi, bi razmišljala tudi o posvojitvi. Odločila se je, da pomaga organizaciji, ki skrbi za boljše življenje otrok.

Vse, česar niste vedeli o spontanem splavu

Večina splavov se zgodi v prvih desetih tednih nosečnosti. Raziskave so pokazale, da se kar 30 % spočetij konča s spontanim splavom.

Razlogi za spontani splav

Razlogov je več: morda je bila nosečnost zunajmaternična, morda se plod ni razvijal normalno, morda je bila napaka v posteljici, jajčecu ali semenčici, lahko pa je šlo za kromosomsko nepravilnost.

Vsi spontani splavi se ne zgodijo enako, nekateri so grozeči, drugi zadržani ali neizbežni. O grozečem splavu govorimo, kadar nosečnica v prvih treh mesecih krvavi, plod pa ostane živ in zdrav in ga donosi do poroda. Pri zadržanem splavu plod odmre, vendar ostane v maternici, potrebno je čiščenje.
Neizbežen splav pa je takrat, kadar ženska krvavi, ima bolečine, maternični vrat se odpre in maternica iztisne plod.

Krvavenje in krči

Znaki za splav so krvavenje iz nožnice in krči, ki so podobni menstrualnim. Vsako krvavitev v nosečnosti je treba vzeti resno in poiskati zdravniško pomoč.

Če pričnete med nosečnostjo krvaveti, bo ginekolog najbrž naredil ultrazvočni pregled in na podlagi tega ugotovil, kaj se je zgodilo. Če bo pregled pokazal, da je maternica prazna, ne bodo potrebni nikakršni dodatni pregledi. Če pa maternica ne bo povsem prazna, bo potrebno čiščenje zaradi možnosti vnetja. Tega opravijo v bolnišnici v splošni anesteziji.

Več spontanih splavov

Eden ali dva spontana splava najverjetneje ne bosta vplivala na vašo zmožnost, da donosite in normalno rodite. Spontani splavi v zgodnji nosečnosti so žal zelo pogosti.

Če boste imeli več spontanih splavov, boste po dogovoru s svojim ginekologom najbrž opravili dodatne preiskave. Z njim se boste pogovorili tudi, kako naprej in kakšne so vaše možnosti, da donosite otroka.

Žal pa marsikdaj razlage za spontani splav ni. Čeprav se zdi kruto, je zgodnji spontani splav pogosto ukrep narave, kadar nosečnost iz takega ali drugačnega vzroka ne poteka normalno.

Žalostna ženska

(fotografija je simbolična) (Foto: Thinkstock)

Potreba po žalovanju

Ne glede na to, ali ste splavili v zgodnji ali pozni nosečnosti, še posebej pa, če ste že čutili otrokovo premikanje, o njem razmišljali kot o samostojnem malem bitju, žalujte za njim. Žalovanje je pomembno, najbrž bo trajalo nekaj časa, da se boste lahko sprijaznili z izgubo. Vedite, da niste krivi ne vi, ne vaš partner, da je do tega prišlo. Poiščite strokovno pomoč, pogovarjajte se, predvsem pa poskušajte najti oporo v družini ter partnerju.