Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok - 3

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok (Foto: Blaž Garbajs)

Pobudniki civilne iniciative za družino in pravice otrok so zbrali zahtevanih 40.000 podpisov in tako dosegli, da bodo o sprejetju družinskega zakonika odločali volivci na referendumu. Vodja civilne iniciative Aleš Primc želi uveljavitev družinskega zakonika preprečiti, saj kot pravi, ne prinaša potrebnih izboljšav, prepričan pa je tudi, da istospolna partnerja ne moreta izpolniti tako ženske kot tudi moške razvojne in vzgojne vloge. Zagovorniki družinskega zakonika ob njegovih izjavah izražajo ogorčenje, Primc pa poudarja, da ni nasprotnik otrok, ki odraščajo v istospolni zvezi, še več, prizadeva si, da jih država in družba ne bi obravnavali drugače kot druge otroke.

Aleš Primc nam je v pogovoru zaupal, kakšno mnenje ima o družinskem zakoniku in izrazil skrb ob morebitni uveljavitvi. Kmalu si boste lahko na naši spletni strani pogledali tudi video intervju z nekdanjo novinarko Majo Lupša, babico deklice gejevskih staršev.

družina in hiša

'Otrok potrebuje mamo in očeta.' (Foto: iStockphoto)

Zakaj želite preprečiti uveljavitev Družinskega zakonika?

Ker ne priznava temeljne otrokove koristi in potrebe, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta – ne glede na to, ali mama in oče živita skupaj. Poleg tega, da razvrednoti pomen mame in očeta za rojstvo, razvoj in vzgojo otroka, v njem tudi marsikaj manjka. Družinski zakonik bi namreč moral prinašati ukrepe za reševanje velikih težav naših družin. Tako pa ne zajema potrebnih ukrepov za odgovorno pripravo na družinsko življenje, zmanjševanje števila ločenih družin, potrebnih izboljšav za rekombinirane družine in ne spodbuja odgovornega starševstva. Tudi za otroke, ki živijo v istospolni skupnosti, ne prinaša izboljšav.

V zakoniku je nekaj dobrih stvari, ki bi lahko bile že zdavnaj uveljavljene s spremembo veljavnega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (na primer prenos nekaterih pristojnosti iz centrov za socialno delo na sodišča). A vse dobre rešitve je mogoče uveljaviti tudi potem, ko bo družinski zakonik na referendumu zavrnjen, in sicer s spremembo obstoječega Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij, in sicer tako da se bodo te spremembe začele uporabljati bistveno prej kot v roku enega leta, kot bi bilo to v primeru družinskega zakonika (v nekaj mesecih).

Lezbična družina

'Istospolna partnerja oziroma partnerici ne moreta izpolniti ženske in moške razvojne in vzgojne vloge.' (Foto: iStockphoto)

Kakšne bi bile po vašem mnenju dolgoročne posledice sprejema družinskega zakonika?

V kampanji za družinski zakonik nekateri 'strokovnjaki' govorijo, da otrok ne potrebuje mame in očeta. To je zelo zaskrbljujoče, saj kaže, da je tovrstno izhodišče družinskega zakonika sledi zelo močnim domnevno 'strokovnim' trendom, ki želijo razvrednotiti pomen skrbnih in ljubečih staršev (mame in očeta) za otroka. V primeru, da bi družinski zakonik veljal, bi se ti trendi gotovo še okrepili in se prenesli na vse ravni družbenega življenja. To bi imelo dolgoročno negativne posledice za koristi otrok in družinsko življenje. Nekateri zgoraj omenjeni in tudi drugi veliki problemi naših družin pa se ne bi niti začeli reševati, kar bi bilo nujno potrebno.

Kako oziroma na kakšen način istospolno usmerjeni starši negativno vplivajo na svoje otroke?

Istospolna partnerja oziroma partnerici ne moreta izpolniti ženske in moške razvojne in vzgojne vloge. Dva homoseksualca sta lahko dobra očeta, vendar ne moreta nadomestiti mame, prav tako sta dve lezbijki lahko dobri mami, vendar ne moreta nadomestiti očeta.

Pa imate morda informacije, da bi bili lahko istospolno usmerjeni partnerji slabši starši od heteroseksualnih?

Ni strokovno relevantnih študij, ki bi pokazale utemeljenost stališča, da otrok ne potrebuje izkušnje materinske in očetovske ljubezni, topline, čutenja, zgleda ...

Spoznajte še slovenska gejevska starša, ki sta nam zaupala svojo zgodbo ...

Družina

Kakšno pa je vaše mnenje? Kaj o prizadevanju Civilne iniciative za družino in pravice otrok menijo istospolni starši in njihove družine? Več o tem si boste lahko ogledali v intervjuju z nekdanjo novinarko Majo Lupša, babico deklice gejevskih staršev. (Foto: iStockphoto)


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na