Potencialni darovalci ne smejo imeti genskih ali infekcijskih bolezni, imeti pa morajo "trdne ideološke lastnosti", so zapisali v pozivu, ki ga je na družbenem omrežju WeChat prejšnji teden objavila bolnišnica pekinške univerze, ki velja za kitajski Harvard.

Sperma

(Foto: iStock)

Moški, stari med 20 in 45 let, ki želijo darovati, morajo "ljubiti domovino, podpirati vodstvo komunistične partije, biti zvesti njenim načelom, spoštovati disciplino in zakone, ne smejo pa imeti političnih problemov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kako bodo preverjali zvestobo komunistični partiji, niso pojasnili. Navedeno je zgolj, da morajo prestati testiranje kakovosti sperme in splošnega zdravja, za nagrado pa prejmejo 5500 juanov (710 evrov).

Na Kitajskem je zgolj 23 semenskih bank, številne pa se soočajo s padcem števila darovalcev. Druge pomembnejše banke v mestih, kot je Šanghaj, ne postavljajo političnih pogojev.

Kampanja pekinške bolnišnice, ki bo trajala do konca maja, je bila med uporabniki spleta tarča posmeha. "Ljubezen do partije se začne s spermijem," je zapisal eden od uporabnikov družbenega omrežja WeChat.