Kontracepcijske tablete

(Foto: Profimedia)

Večina žensk, ki nimajo dostopa do kontracepcije, živi v 69 najrevnejših državah na svetu. Razlogi, zakaj tolikšno število žensk ne uporablja varnih in učinkovitih metod načrtovanja družine, se razlikujejo. Temu lahko botruje pomanjkanje dostopa do informacij in storitev ali pomanjkanje podpore svojih partnerjev in skupnosti, so ob dnevu opozorili ZN.

Poleg tega so ZN poudarili, da dostop do varnega in prostovoljnega načrtovanja družine pripomore h krepitvi ljudi in razvijanju narodov.

Inštitut Guttmacher iz New Yorka je v svoji študiji ocenil, da v letošnjem letu 214 milijonov žensk v reproduktivni dobi, ki se želijo izogniti nosečnosti in prihajajo iz regij v razvoju, ne uporablja sodobne kontracepcijske metode. Število pa se je v primerjavi z letom 2014 zmanjšalo. Leta 2014 je bilo takšnih namreč 225 milijonov. Na to je po oceni inštituta vplivalo predvsem povečanje uporabe sodobnih metod kontracepcije.

To število sestavlja sicer 155 milijonov žensk, ki kontracepcije sploh ne uporabljajo, in 59 milijonov žensk, ki se zanašajo na tradicionalne metode kontracepcije, piše na spletni strani inštituta.

V letu 2017 naj bi po ocenah inštituta 1,6 milijarde žensk v reproduktivni dobi, starih med 15 in 49 let, živelo v regijah v razvoju. Približno polovica teh se želi izogniti nosečnosti. Od teh pa je približno tri četrtine takih, ki uporablja moderno kontracepcijo.

Od 127 milijonov žensk, ki rodijo v državah v razvoju, mnoge ne prejemajo niti osnovnega zdravstvenega varstva za matere in novorojenčke. Samo 56 odstotkov žensk, ki rojevajo v Afriki, rodijo v zdravstveni ustanovi. V Latinski Ameriki in na Karibskem otočju je takšnih že 91 odstotkov.

Nosečnica

(Foto: Thinkstock)

Prav tako je delež žensk, ki rodijo v zdravstveni ustanovi, nižji v državah z nizkimi dohodki. Takšnih je 55 odstotkov žensk, še ocenjuje inštitut v svoji študiji. Med ženskami, ki doživljajo zdravstvene zaplete med nosečnostjo ali porodom, pa le 35 odstotkov prejme primerno oskrbo.

Leta 2017 bo po ocenah inštituta 308.000 žensk v državah v razvoju umrlo zaradi razlogov, povezanih z nosečnostjo. V prvih mesecih življenja pa bo umrlo 2,7 milijona dojenčkov. "Večino teh smrti je mogoče preprečiti s polnim dostopom do posameznih vitalnih storitev, kot sta kontracepcijska zaščita in skrb za zdravje mater in novorojenčkov v času nosečnosti in poroda," je pojasnil inštitut v svoji študiji.

Dostop do varnega in prostovoljnega načrtovanja družine je osrednjega pomena za enakost spolov in za krepitev vloge žensk, poleg tega je ključni dejavnik pri zmanjševanju revščine, pa je zapisano na spletni strani ZN. "Naložbe, ki ustvarjajo načrtovanje družine dostopnejše, prinašajo tudi gospodarske in druge dobičke, ki posledično lahko spodbudijo razvoj," so pojasnili ZN ob svetovnem dnevu prebivalstva.

Svetovni dan prebivalstva sicer zaznamujemo 11. julija, namenjen pa je globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja. ZN so dan razglasili leta 1989, dve leti po tistem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard.