Nosečnica na pregledu

(Foto: Thinkstock)

Raziskovalci Univerze Dundee so spremljali zdravstveno stanje pol milijona Britank v razponu 15 let, pri tem pa so odkrili nekaj pomembnega. Ženske, ki so jim odstranili slepič ali mandlje, imajo več možnosti za zanositev.

Raziskava je pokazala, da je na vsakih 100 nosečnosti pri ženskah, ki niso imele nobenih operacij, bilo 134 nosečnosti pri ženskah, ki so imele operacijo slepiča, 149 nosečnosti pri ženskah, ki so jim odstranili mandlje in 143 nosečnosti pri ženskah, ki so jim odstranili oba organa.

Pred to raziskavo je večina zdravnikov napačno predvidevala, da operacija slepiča škoduje plodnosti, pravi eden od raziskovalcev Sami Shimi.

Operacije bi lahko neposredno vplivale na plodnost, lahko pa bi bila v ozadju tudi "vedenjska" razlaga. Raziskovalci predvidevajo, da bi njihove ugotovitve lahko pomagale najti nove načine zdravljenja neplodnosti. 

"Raziskava je zelo pomembna, saj miri ženske, da operacija slepiča ne bo zmanjšala njihove možnosti, da zanosijo. Še bolj pomembno je, da raziskava nedvomno potrjuje, da odstranitev vnetih organov ali organov, ki bi lahko povzročali kronično vnetje, pri ženskah izboljšuje plodnost," je dejal Shimi.

A raziskovalci so ob tem ženskam odsvetovali, da bi po nepotrebnem odstranjevale mandlje ali slepič.

Bolečina

(Foto: Thinkstock)

Zakaj odstranitev teh organov povečuje plodnost, je sicer še vedno precejšnja uganka. Ena od bioloških razlag je, da pogosta vnetja mandljev ali slepiča povzročijo visoko stopnjo vnetja v telesu, kar vpliva tudi na jajčnike in maternico. Če te organe, ki povzročajo težave, odstranimo, pa se izboljša imunski sistem in s tem tudi možnost zanositve.

Druga razlaga, ki se ji avtorji raziskave bolj nagibajo, je, da ženske, ki imajo bolj "svobodne" spolne prakse, imajo več možnosti, da zanosijo, pa tudi za medenične vnetne bolezni, zaradi česar morajo odstraniti slepič. Za dokončne ugotovitve, kaj je razlog za večjo plodnost pri operiranih ženskah, pa bodo morali opraviti dodatne raziskave.