Elevit

Ne pozabita na romantiko

S partnerjem si želita otroka, zato imata spolne odnose brez zaščite. S pomočjo ovulacijskega testa lahko ugotovite, kdaj imate plodne dneve, a nikar ne skrbite, če ne boste zanosili že v prvih mesecih. Uživajta v spolnosti in se prepustita pričakovanju vesele novice. Ne dovolita, da vaju prevzamejo skrbi, nenehno upanje, razočaranje in neustavljivo hrepenenje. Nekateri pari morajo počakati le mesec ali dva, drug pa veliko več.

Še vedno uživajta v preprostih romantičnih večerih v dvoje, majhnih pobegih v neznano za konec tedna. Ne pozabite kdaj pa kdaj partnerja prijetno presenetiti in razveseliti s prijazno besedo, posebno gesto, nenavadnim darilom, ljubeznivim sporočilom ... Naj se vajini skupni trenutki ne vrtijo le okrog tega, da morata čim prej zibati. Vsaka stvar potrebuje svoj čas. Seveda pa lahko sama vsaj malo prispevata k temu, da bosta prej postala starša. 

Odrecita se slabim razvadam!

Kajenje in uživanje alkohola v prekomernih količinah vplivata na zmožnost zanositve. Če ste prej samo razmišljali o opustitvi teh dveh razvad, je zdaj skrajni čas, da to zares storite. Škatlico cigaret za vselej vrzite v koš za smeti, na zabavah pa pijte samo brezalkoholno pijačo. Uživanje alkohola zelo negativno vpliva na plod, zato naslednjič, ko vam ponudijo kozarček alkoholne pijače, odločno recite: ''Ne!''. Tudi moški se naj odreče cigaretam in alkoholu , saj vse to vpliva  na kakovost in število semenčic.

Če ste navajeni, da se čez dan prebijete s številnimi skodelicami kave, vam svetujemo, da se sedaj v korist svojega in otrokovega zdravja odrečete prekomerni količini kofeina. Enako velja za gazirane in energijske pijače, ki imajo negativen vpliv na plodnost.

Elevit

Uživajte zdravo, uravnoteženo in pestro prehrano

V obdobju načrtovanja družine je skrajni čas, da si hladilnik in shrambo napolnite z zdravo in uravnoteženo prehrano. Na vašem jedilniku naj se čim večkrat znajdejo sadje in zelenjava, z njega pa črtajte mastne in ocvrte jedi. Uživati morate živila, bogata z vitamini in minerali. Če radi grizljate nezdrave prigrizke, to razvado omejite in med gledanjem televizije raje posezite po oreščkih ali sadju. Svoje zajtrke, kosila in večerje načrtujte vnaprej, da vas ne popade volčja lakota in ne končate v restavraciji s hitro prehrano.

Dva meseca pred zanositvijo je priporočljivo, da začnete jemati 400 mg folne kisline. S tem boste naredili vse, kar lahko, da zmanjšate možnost prirojenih napak, še zlasti spine bifide (nepravilno zraščene nevralne cevi). Prvih 12 tednov je zelo pomembnih tudi za razvoj možganov, hrbtenjače in srca ploda, zato morate poskrbeti, da boste dobili vsa nujno potrebna hranila. Kar pa je samo s prehrano težko, še zlasti, če je zima ali je bodoča mamica malce »izbirčna« pri prehrani.

Elevit

Da bosta mamica in otrok zagotovo dobila vse potrebne vitamine in minerale, je v obdobju pred zanositvijo in do 12. tedna nosečnosti v pomoč multivitaminski pripravek Elenatal. Vsebuje zadostno količina vitaminov in mineralov, nujno potrebnih za to obdobje. Ne samo, da vsebuje 800 μg folata, ki ima pomembno vlogo pri delitvi celic in prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, ampak tudi železo, vitamina B6 in B12, ki zmanjšujeta utrujenost in izčrpanost, vitamin C in baker, ki krepita odpornost, cink, ki ima pomembno vlogo pri plodnosti ter jod, ki sodeluje pri nastajanju hormonov ščitnice. 

Izognite se stresu v službi in doma

Imate zelo stresno službo, delate od jutra do večera, ves čas pregledujete elektronsko pošto? Ustavite se! Zadihajte s polnimi pljuči in si uredite tako poklicno kot zasebno življenje. Poiščite način, da se čim bolj izognete stresnim situacijam, konfliktom, napornemu delu. Poskrbite zase, kajti le tako boste lahko v prvih tednih nosečnosti in tudi kasneje, poskrbeli za drobno bitje, ki ga nosite pod srcem.

Če si do sedaj niste vzeli časa za hobije, jih sedaj umestite v svoj urnik. Konce tedna preživite na sprehodih v gozdu, parku ali ob morju, če gre, s partnerjem z roko v roki. Kadar koli lahko, poslušajte sproščujočo glasbo, meditirajte in ugasnite mobilni telefon.

S partnerjem poskrbita za mirno vzdušje doma, ne pogrevajta starih zadev, ne iščita napak in se raje osredotočajta na najboljše. Posvečajta se drug drugemu. Obudita spomine na prve nerodne trenutke, ko sta se od daleč spogledovala, ko sta šla na prvi zmenek, na vajine nepozabne noči, podvige, pustolovščine ...  

Nikakor ne pozabite, da k dobremu počutju veliko prispeva tudi telesna aktivnost. Bodoča mamica se mora dovolj gibati. Tudi v nosečnosti naj bo športno aktivna, saj gibanje koristi tako njej kot otroku. Nikakor pa ne pretiravajte z intenzivnostjo vadbe. Kot za vse ostalo, tudi pri tem velja zmernost. Počnite tisto, kar vas veseli, v čemer uživate. Naj vam bo odhod v telovadnico v veselje, ne pa v breme.

Še vedno pa velja, da potrebujete zadosten spanec. Ne glejte pozno v noč vseh serij, ki ste jih zamudili čez dan. Raje si privoščite kopel in objeti s partnerjem zaspite, še preden odbije polnoč. Zjutraj se boste zbudili polni energije, spočiti in tako boste lažje kos vsem izzivom, ki vas čakajo čez dan.

Elevit

  

Posvetujte se z izbranim ginekologom, osebnim zdravnikom in zobozdravnikom

Skrb za ustno higieno je zelo pomembna, še posebej v času zanositve in nosečnosti, zato redno hodite k zobozdravniku.

Ko se odločite za starševstvo, je koristno obiskati tudi osebnega zdravnika, s katerim se lahko posvetujete glede prehrane, fizične aktinvosti in morebitnih preiskav. Ne bo odveč, če se dogovorite tudi za termin za pogovor z izbranim ginekologom, ki vam bo pojasnil, kakšne telesne spremembe in težave lahko pričakujete v prihodnjih mesecih.

Če takoj ne zanosite, ne pomislita, da je nekdo od vaju neploden, saj se o težavah z zanositvijo začne govoriti šele po leti dni neuspele zanositve.

Ko bo nastopil pravi trenutek, se bo na testu za nosečnost izrisala tista težko pričakovana črtica in čez slabih devet mesecev bosta dobila najdragocenejše darilo na svetu. 

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Sponzorirana objava