Nekoč so ženske zelišča s pridom uporabljale - tudi za prekinitev nosečnosti ali spodbujanje plodnosti. Čeprav so veljale za dobre poznavalke zelišč, vsa niso bila tako zelo varna in so včasih pustila tudi kakšne posledice. Še zlasti nevarni za zdravje matere in plodu so bili pripravki za prekinitev nosečnosti.

Zelišča

Nekoč so ženske uporabljale zelišča tudi za prekinitev nosečnosti ali spodbujanje plodnosti. (Foto: iStockphoto)Danes

Danes si ženske, predvsem tiste, ki zaupajo še kateri drugi veji medicine, ne samo klasični, same pripravljajo določene zeliščne pripravke, s katerimi uspešno mirijo nosečniške nadloge. Uporabljajo jih predvsem za obnavljanje energije, za pomirjanje in za krepitev duševnosti, pa tudi za spodbujanje delovanja posameznih notranjih organov.

Že kmalu na začetku nosečnosti se pojavi jutranja slabost, ki lahko traja tudi ves dan. Pozneje v nosečnosti se lahko pojavijo zaprtje, zgaga, otekanje nog zaradi zastajanja vode in pogosto tudi slabokrvnost. Zanimivo je, da so nekoč ženske, da bi sprostile mišice v spodnjem delu medenice, pred porodom pile čaj iz malinovih listov.

Zelišča

Najpogosteje se zelišča v nosečnosti uživajo kot poparek. (Foto: iStockphoto)

Previdno

Zelišča so res naravna, a tudi v naravi se najde kakšen strupen dodatek, ki naj ga nosečnica ne bi zaužila. Nekatera zelišča imajo močan učinek, zato je pomembno, da se pred uporabo dobro poučite, kaj lahko pričakujete po zaužitju. Še najbolj varno je, da se po zdravilna zelišča odpravite v zeliščno lekarno, kjer vam bodo svetovali strokovnjaki.

Poparek

Najpogosteje se zelišča v nosečnosti uživajo kot poparek. V vreli vodi približno deset minut namakamo okrog 30 gramov posušenih zelišč. Ko boste v lekarni kupovali zeliščne pripravke za nosečnico, vedno povejte, za koga so in za kakšne težave!

Jutranja slabost

Pri jutranji slabosti si boste lahko pomagali s poprovo meto, ki omili slabost, saj pomaga pri prebavi hrane - spodbuja  namreč izločanje prebavnih sokov. Pijte poparek po vsakem obroku. Ingverjeva korenina preprečuje bruhanje in umirja prebavo - pijemo prav tako poparek.

Zaprtost

Regrat je odličen pri težavah z zaprtjem. Spodbuja delovanje ledvic in jeter ter nežno razstruplja telo. Regrat lahko uživate kot solato ali pa si pripravite poparek. Zgago boste odpravile z rdečim brestom, ki blaži prebavo. Brest ima antibiotične in antibakterijske lastnosti in je bogat z vitamini in minerali.

Zastajanje vode

Otekle noge in roke so posledica zastajanja vode, težava pa se pogosteje pojavi v zadnjih tednih nosečnosti. Pri tem si lahko pomagate s poparkom iz koruznih laskov - ti namreč odvajajo vodo iz telesa, lajšajo bolezni mehurja, ledvic in pomagajo pri zmanjšanem izločanju seča.

Zaskrbljenost in napetost boste pregnali s poparkom iz čeladnice, ki blaži napetost in nemir ter sprošča in pomiri.