spolnost v nosečnosti

Če vaša nosečnost poteka normalno, potem ni nobenega razloga, da se s partnerjem ne bi predajala spolnosti tudi v tem lepem obdobju. (Foto: iStock)

Je spolnost v nosečnosti sploh priporočljiva?

Navadno se ženske začnejo globlje spraševati o pomenu spolnosti v nosečnosti šele takrat, ko zares zanosijo. Hmm, kaj pa zdaj? Prenehati spolne odnose za vsaj 10 ali več mesecev? Nikakor ne, so si enotni strokovnjaki ginekologije in porodništva. Če vaša nosečnost poteka normalno, ni nobenega razloga, da se s partnerjem ne bi predajala spolnosti tudi v tem lepem obdobju – dokler vam ne odteče voda. Moški se v tem času nemalokrat počutijo zapostavljeni, saj se vse vrti okoli nerojenega otroka in telesnih sprememb. Prav zato je pomembno, da vzdržujeta spolne odnose še naprej. Prednost teh v nosečnosti je, da nimata več skrbi, da bi zanosila.

Kako se spolnost v nosečnosti spremeni?

Tako kot se v nosečnosti spreminja telo, se spreminja tudi spolnost. V prvem trimesečju številne nosečnice tožijo zaradi utrujenosti in slabosti, zato so spolni odnosi za številne takrat zadnja stvar, na katero sploh pomislijo. Drugo trimesečje je že nekoliko lažje, zaradi ravni hormonov se močno zviša libido in s tem tudi želja po ljubezni med rjuhami. Številne nosečnice takrat znova doživijo začetke partnerstva, saj je želja po intimnost takrat na vrhuncu. Se pa stvari po navadi spet spremenijo ob koncu nosečnosti, ko mnoge tožijo zaradi okornosti, prevelikega trebuha in skrbi glede poroda. Izkoristite torej dni, ko se počutite poskočne.

Se med spolnim odnosom plod res lahko poškoduje?

Raziskave kažejo, da kar 50–80 odstotkov nosečnic in njihovih partnerjev skrbi, da bi med spolnim odnosom poškodovali plod. Strokovnjaki zagotavljajo, da se to nikakor ne more zgoditi, saj plod leži v svojem ovoju, obdaja ga amnijska tekočina, za povrh vsega pa je zaščiten še z materničnim ustjem. Če že plod kaj čuti, so to rahli tresljaji ob spolnem odnosu, kar je še vedno veliko nežneje, kot tek v nosečnosti. Zato kar brez skrbi, dajta si duška.

spolnost v nosečnosti

Tako kot se v nosečnosti spreminja telo, se spreminja tudi spolnost. (Foto: iStock)

Kako se z nosečnico pogovoriti o spolnosti?

Kateri položaji so med nosečnostjo najudobnejši?

V prvem trimesečju je trebušček še majhen, zato posebnih sprememb pri položajih ni, se pa te pojavijo od drugega trimesečja. Strokovnjaki ginekologije in porodništva priporočajo položaje, kjer trebuh ne moti samega spolnega odnosa oziroma kjer se neprijetnemu pritisku na trebuh izognemo. Vsak par najde položaj, v katerem se najbolje počuti, navadno pa je med nosečnostjo zelo priljubljen položaj ’žlička’. To je položaj, v katerem oba ležita na boku, ženska je s hrbtom obrnjena proti partnerju.

Me morajo krči, ki jih čutim po spolnem odnosu v spodnjem delu trebuha, skrbeti?

Rahli krči oziroma maternične kontrakcije, ki se rade pojavijo po spolnem odnosu, niso razlog za skrb. Navadno jih povzroči orgazem in/ali prostaglandini, ki so v semenski tekočini. Če postajajo krči intenzivni in boleči, pa le pokličite svojega ginekologa.

Kdaj začeti spolnost po porodu?

Strokovnjaki svetujejo, da prvih šest tednov po porodu pustimo telesu, da se regenerira, da se rane in ranice zacelijo in da si ženska čustveno in fizično opomore. V tem obdobju, da bi se izognili infekcijam, naj ne bi imeli nikakršnih spolnih odnosov. Če smo povsem iskreni, ali kdo po porodu sploh pomisli na skok med rjuhe?