Šola za starše

(Foto: iStock)

Kdaj je čas za tečaj?

Med nosečnostjo je čas, da se s partnerjem udeležita šole za starše.

Ali je šola za starše obvezna?

Šola za starše ni obvezna za tistega, ki vas bo držal za roko pri porodu, je pa priporočljiva, da bo vedel, kaj se dogaja z nosečnico med porodom, kaj ga čaka potem, ko pride v dom nov družinski član ipd.

Kdo predava?

Šola za starše je namenjena bodočim staršem, za izobraževanje poskrbijo medicinske sestre, porodne babice, zobozdravnik, pediater, anesteziolog, psiholog, fizioterapevt, profesor zdravstvene vzgoje, strokovnjak s področja vožnje in marsikateri drugi strokovnjaki.

Kje so predavanja?

Predavanja potekajo v zdravstvenih domovih, babiški šoli; na spletni strani poiščite telefonsko številko, preglejte urnik in se prijavite. V zdravstvenih domovih so tudi obešeni plakati z vsemi potrebnimi informacijami. 

Nosečnica

(Foto: iStock)

Katere tečaje vsebuje šola za starše?

Pred porodom je tečaj, ko boste izvedeli vse o nosečnosti. Vabljeni so tudi bodoči očki. Skupaj boste poklepetali in dobili verodostojne informacije o vseh čustvenih in telesnih spremembah, ki se bodo dogajale vseh devet mesecev. Spoznali boste, kaj je zdrava prehrana, koliko se mora nosečnica gibati, kako se lahko izogne stresu ... Ta tečaj obiščite okrog 20. tedna nosečnosti.

Tečaj pred porodom je primeren tako za nosečnico kot tudi njenega spremljevalca pri porodu (bodočega očeta, mamo, prijateljico, teto, sestro). Za to naj se odloči nosečnica od 32. tedna dalje. Izvedeli boste vse o negi in srbi za novorojenčka, telesnih spremembah med nosečnostjo, porodu in obdobju, ko boste že imeli v naročju otročka. Koristne informacije vam bodo podali tudi zobozdravnik, psiholog, pediater, anesteziolog ... Izvedeli boste marsikaj, kar ni napisano v knjigah. Lahko boste tudi vprašali in dobili kakovosten nasvet.

Če se tega tečaja ne udeležite skupaj s partnerjem, obstaja tudi tečaj za bodoče očete. Tu izvejo, kaj se bo dogajalo v porodni sobi, kaj sledi potem in kako skrbeti za dojenčkov zdrav razvoj ter rast.

V določenih primerih se lahko dogovorite tudi za individualni posvet s strokovnjaki, ki so zaposleni v porodnišnici.

V določenih zdravstvenih domovih so na voljo tudi svetovalke za dojenje.