Ultrazvočni pregled

Vas zanima, kako bo potekal morfološki pregled na katerega ste naročeni? Poglejte si video v katerem je na naša vprašanja odgovarjala dr. Darja Strah. (Foto: iStockphoto)

"Morfološka ocena plodu je v tem obdobju druga najpomembnejša ultrazvočna preiskava, s katero se izmeri dele ploda in sistematično pregleda vse organe: glavico z možganskimi strukturami, oceno obraza, srce, hrbtenico, trebušno prepono, zaprtost trebušne stene, želodec, ledvici, mehur, vse štiri ude. Ocenjuje se tudi posteljico, plodovnico in lego ploda. Morfologijo ploda se opravlja okoli 20. tedna, najpogosteje med 21. in 24. tednom nosečnosti."

Nosečnice običajno zanima, kako ultrazvočni pregled poteka ter kaj sledi, če pri otroku odkrijejo kromosomsko nepravilnost. Ekipa Bibaleze.si je zato obiskala ambulanto, splecialistke ginekologije in porodništva, dr. Darje strah. Poglejte si video.

Darja Strah

Darija Strah, dr. med., spec. ginekologije in porodništva (Foto: Vesna Meško)

Pregled plodovih organov

Na ultrazvočnem pregledu ginekolog natančno pregleda otrokove dele in organe. V kolikor vas zanimajo podrobnosti pregleda, si preberite pojasnila dr. Strahove.

Glavica

Običajno se izmeri prečni presek in obseg glavice, vendar je potrebno biti v tem obdobju pozoren na dodatne znake za morebiten Downov sindrom. Del možganov je lahko pri kromosomski nepravilnosti razširjen. Če nosečnica še nima dokončno potrjenega predvidenega termina poroda, pri oceni starosti upoštevamo poleg prečnega premera in obsega glave še obseg trebuščka in dolžino stegnenice. Za natančnejšo oceno upoštevamo lahko tudi premer malih možganov v zadnji lobanjski kotanji.

 

Zadnja možganska kotanja

V zadnji možganski kotanji se izmeri premer malih možganov, cisterno magno in koliko je široka nuhalna svetlina, ki se v tem obdobju imenuje drugače -  zatilna brazda. Večina povečanih nuhalnih svetlin iz prvega trimesečja v tem obdobju izgine in to pomeni dobro napoved za razvoj zdravega ploda.

Trebušček

Trebušček predstavlja temelj za oceno plodove rasti. Pri plodovih, ki zaostajajo v rasti, je prav ta del telesa prvi, ki zaostaja za rastjo drugih delov. Meri se obseg in se ogleda tudi trebušno vsebino, želodček, prebavila in prepono.

Stegnenica

Dolžina stegnenice - femur: predstavlja temeljno meritev ploda za oceno teže in rasti. Glede na obliko ali morda prekratko dolžino moramo biti pozorni na kostna obolenja, morebiten Downov sindrom ali zastoj rasti. Ob odstopanjih vedno natančno preiščemo tudi vse druge dolge kosti tako rok kot nog.

Ultrazvok v nosečnosti-3D

Na pregledu zdravnik natančno pregleda tudi otrokov obraz. (Foto: iStockphoto)

Obraz

Obraz predstavlja enega pomembnih delov plodu. Nepravilnosti trdega neba in razpoka zgornje čeljustnice in ust so namreč precej pogosti. Začne se s prikazom profila, ki je temeljni pogled. Pri tem se izmeri nosno kost, ki mora biti večja od 5 mm. Ob sumu na zelo kratko nosno kost se mora v tem času vseeno še vedno pomisliti na morebitno prisotnost Downovega sindroma.

Poleg pogleda na obraz svojega nerojenega otroka, ki krepi čustveno navezanost nosečnice nanj in ugibanj, komu je podoben, je strokovna upravičenost preiskave z novimi tehnikami vsekakor pomembna. Izključi se lahko nepravilnosti razpoke zgornje ustnice, opazuje, kako plod požira, kako so položena ušesa, kakšno obliko nosu ima in ali se čelni šivi glavice pravilno zapirajo. Tako se lahko ponovno natančneje izključi kromosomske nepravilnosti, tudi Downov sindrom, saj vemo, da je obraz takrat drugačen. 

Prsni koš

Na prečnem preseku čez prsni koš se oceni pljuča, velikost in položaj srca ter njegovo strukturo. Slika prikazuje presek skozi štiri votline v srcu, vidimo dva preddvora (atrija) in dva prekata (ventrikla) ter dve zaklopki med preddvorom in prekatom. V nekoliko višji prečni ravnini prsnega koša si prikažemo še izstope in križanje obeh velikih žil; aorte iz levega prekata in pljučne arterije iz desnega prekata.

Ob sumu na prirojeno srčno napako se lahko srce preišče tudi z novimi tehnikami 3D/4D. Preiskava STIC natančno opredeli, ali so izstopišča srčnih žil prisotna in pravilno potekajoča. Za preiskavo srca si mora zdravnik vzeti dovolj časa, kajti le pogled na osnovno strukturo je za odkrivanje težjih srčnih napak velikokrat nezadosten.

Spol otroka

Potrditev spola: Približno polovica bodočih staršev ne želi vedeti plodovega spola in zdravniki željo spoštujejo. Občasno še vedno prihaja do napake pri napovedi, saj se včasih fantkovo spolovilo skrije. Vsekakor je na sliki nedvomno bodoča lepotička, dobro sta vidni obe sramni ustnici.

Nosečnica in kozmetika

Se tudi vam porajajo vprašanja o razvoju vašega malega sončka? Pogumno popvprašajte zdravnika in preženite morebitne dvome. (Foto: iStockphoto)

Kaj pa, če se pri pregledu pojavi sum za kromosomske nepravilnosti ploda?

V tem primeru sledi amniocinteza, ki jo sicer opravljajo od 15. do 20. tedna nosečnosti. Glede na situacijo lahko poseg opravijo tudi tako pozno, prav tako pa poskrbijo za hitro diagnozo. Tako nosečnica ne čaka na rezultate tri tedne, kot je običajno za to preiskavo. V kolikor se izkaže, da ima otok kromosomsko nepravilnost, se lahko starša odločita za prekinitev nosečnosti tudi v tem času.

Vas zanima kako poteka amniocinteza? Poglejte si VIDEO.