Lea Sevšek Buterin

Lea Sevšek Buterin (Foto: Edita Žugelj)

Osnova tajske masaže za nosečnice so elementi tradicionalne tajske masaže, s katero terapevt odpira energijske linije v telesu in s pritiski na akupresurne točke uravnava energijo. Masaža vpliva tudi na hormonsko ravnovesje v telesu nosečnice ter harmonizacijo med materjo in otrokom.

Kot svetuje Lea Sevšek Buterin naj se nosečnica pred masažo posvetuje s svojim ginekologom; v prvem trimesečju in v rizični nosečnosti pa je ne priporočajo.

Tovrstno masažo zelo priporočajo bodočim mamicam, ki imajo težave z zastajanjem tekočin v telesu, še posebej v nogah. Tam maserka s pritiski na akupresurne točke najprej odpira energetske linije, potem noge dobro pregnete za večjo elastičnost kože, nadaljuje s prijemi za odplavljanje tekočin iz telesa in zaključi z raztezanjem nog za večjo gibčnost in pripravo na porod.

Maserka veliko pozornosti posveti tudi hrbtu, še posebej križnemu in ledvenemu predelu, ki sta v nosečnosti bolj obremenjena kot sicer. Začne z gnetenjem za boljšo prožnost kože, potem pa nadaljuje s pritiski na akupresurne točke ob hrbtenici. Po tradicionalni tajski masaži tu potekata glavni energetski liniji, ki sproščata celotno hrbtenico.

V nosečnosti je zelo pomembno tudi raztezanje, vendar so za masažo nosečnice primerne le nekatere oblike raztezanja.

Tajska masaža nosečnice

Masaža trebuščka je bolj podobna nežnemu zibanju. (Foto: Dejan Dobnik)

Med masažo je zelo pomembna lega nosečnice. K sproščenemu in udobnemu položaju veliko pripomore tudi posebna miza z odprtino za trebušek, ki počiva v elastični ponjavi; nosečnica tako lahko leži na trebuhu, kar je v visoki nosečnosti sicer nemogoče. Tako se še dodatno sprosti in si odpočije, hkrati pa si raztegne hrbtenico in omili morebitne bolečine. Nosečnice so nad mizo navdušene. Zelo zanimiva je tudi masaža nosečniškega trebuščka, saj maserka med njo poje dojenčku v trebuhu. Pomembna je tudi masaža prsi, predvsem ker poveča elastičnost kože. Na koncu prideta na vrsto še masaža glave in obraza.

Masažna miza

Posebna masažna miza z odprtino za trebušček. (Foto: Edita Žugelj)

Masaža se lahko izvaja tudi od strani ali sede, če miza ni posebej prilagojena.

Ker je v tem obdobju pomembna tudi skrb za kožo, za masažo uporabljajo kremo s karitejevim maslom ali čisto karitejevo maslo, ki preprečuje ali omili nastanek strij.

Masaža nosečnic je bolj usmerjena na boljši pretok limfe, prožnost kože in splošno sprostitev kot pa na zdravljenje. Po njej imajo nosečnice veliko energije, se počutijo lažje, zaradi boljšega pretoka krvi in limfe ter harmoniziranja energij v telesu pa tudi boljše spijo.

Tajska masaža nosečnice

Zaradi zastajanja tekočin v telesu nosečnice maserka veliko pozornosti posveti nogam. (Foto: Dejan Dobnik)

Vabimo vas, da svoja vprašanja o masaži nosečnic zapišete na forum, kjer bo v soboto, 3.10. od 20.00 naprej nanja odgovarjala višja medicinska sestra Mojca Kurent, ki masira nosečnice, ženske po porodu in dojenčke.