Dojke

(Foto: iStockphoto)

Povečane prsi

Eden prvih znakov, ki kažejo na nosečnost, je povečanje prsi. No, tega so zagotovo najbolj veseli partnerji, pa tudi tiste nosečnice, ki morda z velikostjo svojih prsi niso najbolj zadovoljne. Dojke se začnejo večati v prvem tromesečju nosečnosti zaradi velike količine hormona estrogena in progesterona. Rast dojk pa se nikakor ne ustavi po treh mesecih nosečnosti, ampak se veča do konca nosečnosti. Širi pa se tudi prsni koš, zato nikar ne bodite presenečeni, če boste potrebovali poleg večje košarice nedrčka tudi za številko večji obseg.

Zakaj vse raste hitreje?

Zakaj se zdi, da v nosečnosti vse hitreje raste? Odgovor je preprost, v nosečnosti je telo bolje prekrvavljeno, razlog pa je tudi v nosečniških hormonih, ki delujejo na celotno telo. Tako veliko hitreje rastejo lasje, ki so lahko v nosečnosti tudi močnejši in bolj bleščeči. Enako je lahko z nohti, ki rastejo z neverjetno hitrostjo in so tako kot lasje lepši in močnejši. Nekatere nosečnice pa opazijo tudi, da se povečajo nekatera materina znamenja.

Nosečnica in otečene noge

(Foto: iStockphoto)

Dlačice, ne hvala!

Ja, tudi dlačice bodo bolj rasle v nosečnosti, pa ne samo tiste na nogah, tudi pod nosom in še kje. Ampak, da vas malce potolažimo, večina dlačic, ki so na novo zrasle po obrazu, naj bi odpadle približno šest mesecev po porodu. Ko se boste v nosečnosti lotili odstranjevanja dlačic, nikar ne uporabite kemičnih depilatorjev, ker se vaša koža lahko odzove čisto drugače kot pred nosečnostjo.

Av, čevelj me žuli!

Ste se težko odpovedali svoji garderobi, tistim oblačilom, ki ste jih nosile pred nosečnostjo? Ne bodite presenečeni, če se boste morali proti koncu nosečnosti odpovedati tudi čevljem. No, to ne pomeni, da boste morali hoditi bosi, le vaši čevlji vam bodo pretesni. To pa je posledica otekanja in zadrževanja vode v telesu in tudi v nogah. Nekatere nosečnice teh težav nimajo, druge pa odidejo v porodnišnico s tudi za dve številki večjimi čevlji.

 

Merjenje trebuščka

(Foto: iStockphoto)

Nosečnost je čas sprememb, spreminja se vaše telo, zato se mora obvezno spremeniti tudi vaša "moda". Če ste do zdaj nosili zelo oprijeta oblačila in čevlje z visoko peto, boste morali v nosečnosti poseči po bolj ohlapnih oblačilih in udobnih čevljih.

Seveda za konec ne smemo pozabiti na tisto, kar najhitreje raste, to je vaš otrok, ki ga nosite pod srcem. Iz čisto majhne pikice v devetih mesecih zraste v pravega malega človeka. Zato naj vam vse druge spremembe ne zagrenijo nosečnosti, saj na koncu prihaja najlepše.