Porod in novorojenček - 2

(Foto: iStockphoto)

Kdo je doula ali obporodna spremljevalka?

Obporodne spremljevalke ali doule so usposobljene in izkušene ženske, ki bodočim staršem omogočajo čustveno, informacijsko in fizično podporo tako v času nosečnosti kot med porodom in po njem. Doula Nina Jenštrle pravi, da je njena poglavitna naloga brezpogojna podpora. ''Spodbuda, da bodoča starša vprašata in sta deležna pojasnil in možnosti izbir. Pomoč pri sprejemanju spremenjenega poteka poroda. Zagotavljanje fizičnega udobja. Po porodu pa pogovor in poslušanje, da se zgodba izčisti, izpolni in počasi usede. V širši perspektivi pa pravzaprav pozornost in skrb, da so okoliščine poroda prijetne, da je čim manj dogodkov, ki motijo porod in žensko, in predvsem da se ženska dobro počuti. S tem lahko preprečimo marsikatero motnjo, ki bi se razvila v t. i. zaplet.''

Kaj se zgodi, če ji je to odvzeto? Kaj se zgodi, če ženske zgubijo nadzor, možnost odločanja nad enim najpomembnejših dogodkov v svojem življenju?

Podpora materam, dojenčkom, družinam

Materinstvo je privilegij v osebnih preobrazbah ženske: je velik, odločen življenjski korak, porod kot naravni proces pa žensko nepovratno spremeni. Lahko je najmočnejši trenutek, v katerem izkusi in najde svojo moč ter se poveže z modrostjo vseh svojih prednic.

Svetovni teden doul

Rdeča nit, ki bo prepletala dogodke letošnjega svetovnega tedna doul, ki bo potekal od 22. do 28. marca, je Doula za boljši svet. Doule pravijo, da bodo poleg predstavitve svojega poklica v ospredje postavile dejstvo, ki kaže na to, kako njihovo delo pozitivno vpliva na mamice, dojenčke, družine, zdravstvene strokovnjake, bolnišnice, zavarovalnice, sistem ter v širšem pogledu na svet. Na različnih dogodkih bodo sodelovali poznavalci porodnih praks, predstavniki medicinske stroke (babice, ginekologinje, porodničarke) ter strokovnjaki, ki se srečujejo z družinami po porodu. Na osrednjem, ki bo potekal v petek, 22. marca, ob 17. uri v knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani, bodo v besedi in kratkem dokumentarnem filmu predstavile svoje poslanstvo, delo in vpliv. Napovednik vseh dogodkov je objavljen tudi na spletni strani Združenja slovenskih doul.

Porod in novorojenček - 1

(Foto: iStockphoto)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na