dominvrt

Ultiva – vse bolj priljubljena pri Slovenkah

NOSEČNOST
0
09.11.2018, 11:08

Mnoge Slovenke se odločijo za lajšanje porodnih bolečin z ultivo. Porodnica si sama dodaja analgetik, ko je bolečina premočna. Prevelik odmerek ni možen.

Ultiva – vse bolj priljubljena pri Slovenkah

Mamica dveh otrok se spominja, da jim je bila ultiva v šoli za starše predstavljena kot alternativna metoda, enakovredna epudiralni anasteziji, a manj invazivna. "Všeč mi je bila ideja, da si bom lahko sama odmerjala zdravilo," je dejala.

Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

V žilo so ji namestili kanal. V rokah je imela stikalo, s katerim je odmerjala zdravilo. "Predozirati se ne moreš, ker tudi če pritiskaš ves čas, dejansko steče le vsaki dve minuti." Spominja se, da je porod potekal bolj počasi. Novorojenček je veliko spal, ni želel jesti, imel je nizek mišični tonus. "Za vse so sicer obstajale razlage, je pa ostal (morda neosnovan) strah, da je del krivde nosila ultiva, ki je prek mojega prišla tudi v njegov krvni obtok." Drugič je raje rodila po naravni poti, brez protibolečinskih sredstev.

Rodila pred 14 dnevi
Po petih urah rojevanja dobila Nejca

Kaj je ultiva in kje v Sloveniji jo nudijo?

Ultivo si porodnica sama odmerja s pomočjo črpalke.
Ultivo si porodnica sama odmerja s pomočjo črpalke./ FOTO: Profimedia

Ultiva je ultrakratko delujoči analgetik. Prednosti sta hiter začetek in konec delovanja ter enostavna aplikacija, slabost pa ta, da prehaja skozi posteljico, torej tudi do še nerojenega otroka (tako kot vsi ostali opiatni analgetiki).

Porodnici omogoča aktivno sodelovanje pri porodu. Primerna je za vse, ki odklanjajo epiduralno analgezijo ali za njih ni primerna. Zdravilo si ob začetku vsakega popadka s pritiskom na gumb na črpalki porordnica sama uravnava skozi venski kanal v žilo. Naprava je prirejena tako, da prepogosto ali preveliko odmerjanje nista možna.

Metoda je po zagotovilih stroke varna in učinkovita. Stranski učinki so lahko slabost, bruhanje, ob morebitnem predoziranju upočasnitev srčnega ritma in upočasnitev dihanja. Nudijo jo v Celju, Ljubljani, Kranju, Novi Gorici, Postojni, na Ptuju, Slovenj Gradcu in Trbovljah. V Postojni je treba zanjo plačati 120 evrov, drugod je brezplačna.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Vprašanje, ki je razdelilo Evropo: 'Če države ne ...
Mbappe ostal prekratek, Messi znova evropski ...
Nekdanji slovenski smučar po ločitvi našel novo ...
Boj za zadnje mesto v finalu bo napet
Kako zdrav je sir v resnici?
Bezgov sirup po receptu naših mam in babic
Špela Grošelj: 'Za ljudi sem vse preveč!'
Dirkaške legende o praznini po imenu Schumacher
Naraščajoči trend v porodnišnici?!
Nasvet iz prve roke: na Hrvaškem ne počnite tega
Delovna akcija: Zgodbe, ki jih piše življenje
Super trik, kako piščanca speči na pločevinki piva