Ženska, ki si želi roditi v vodi, mora biti zdrava. Nosečnost mora potekati brez zapletov, nosečnica mora opraviti še dodatne teste za ugotavljanje okuženosti z virusom HIV ter hepatitisom B in C. Med porodom v kadi je namreč veliko večja verjetnost za okužbo babice ali otroka.

Otroci, rojeni v morju

Temperatura vode v kadi je 37 stopinj Celzija, dodajo ji kuhinjsko sol. Pri porodu je ves čas prisotna babica, ki spremlja nosečnico. S telemetrijo med porodom spremlja otrokove srčne utripe.

Porodnica lahko sama izrazi željo, kdaj bo šla v kad s toplo vodo, praviloma pa med porodom, ko so redni in močni popadki. V vodi je lahko v katerem koli položaju: sede, leže, čepe. Iz kadi lahko po želji odide tudi že pred porodom, lahko pa ostane v kadi vse do iztisa ali otroka porodi v vodo. Nujno mora iz kadi le, če porod ne poteka, kot bi moral.

Porod v vodi

Porod v vodi naj bi bil manj stresen za novorojenčka. (Foto: Profimedia)

Porod se lahko konča v vodi. Otrok se rodi v kadi, kjer na kratko zaplava, nato pa ga babica počasi dvigne iz vode. Prvič zadiha ob stiku z zrakom, zato naj ne bi bilo bojazni, da bi vdihnil še v vodi. Nato ga položijo mamici na prsi in prerežejo popkovnico. Po kratkem ljubkovanju novorojenčka oskrbijo kot pri porodu na suhem, porodnici pa pomagajo na posteljo, kjer iztisne še posteljico.

Topla voda in masaža blažita bolečino, dajeta prijeten občutek in boljše vzdušje. Porodnica se lažje sprosti, sprostijo se tudi mehke porodne poti, posledično je tudi manj rezanja presredka. Porod v vodi ni sicer nič krajši od navadnega in je zanesljiv način rojevanja. Pa tudi naj bi bil manj stresen za novorojenčka. Med tveganji omenjajo večje možnosti okužb pri otroku in materi, močnejšo krvavitev pri porodnici, poškodba porodnice pri zdrsu.

V Sloveniji so prvi porod v vodi ponudili v postojnski porodnišnici leta 1995. Zanj je treba pri njih plačati 170 evrov. Porodne kadi imajo danes še v Novi Gorici, Murski Soboti, Novem mestu, na Ptuju in Slovenj Gradcu. Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.