Ledvice

Kaj morate vedeti, če imate težave z ledvicami in želite zanositi? (Foto: iStock)

Kaj bi morali vedeti, če imate težave z ledvicami in si želite otroka, smo povprašali mag. Lili Steblovnik, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva s Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V tem primeru je nosečnost bolj tvegana in nujno se je z ginekologom posvetovati še pred zanositvijo. Ta po potrebi nato sodeluje še z drugimi zdravniki. "Če si zaupamo, je sodelovanje nosečnice in tima strokovnjakov bolj uspešno," med drugim poudarja Steblovnikova. Porodništvo, vodenje nosečnosti in oskrba novorojenčkov so v Sloveniji na zelo visoki ravni, še dodaja. "Naši rezultati so na svetovni ravni zelo dobri."

Zakaj težave z ledvicami pomenijo tvegano nosečnost?

Normalno delovanje ledvic je v nosečnosti zelo pomembno. Delovanje ledvic se takrat prilagodi spremembam v telesu in delovanju drugih organov. Zaradi povečanega volumna krvi se že zgodaj v nosečnosti skozi ledvice poveča pretok krvi. Ledvici se v nosečnosti tudi povečata in sta težji. Tudi votli sistem (ledvični meh in sečevod) obeh ledvic se nekoliko razširi. Ker je običajno maternica nagnjena nekoliko v desno, je bolj razširjen desni kot levi votli sistem. Potem je v nosečnosti večja hitrost glomerulne filtracije, zato je koncentracija kreatinina in sečnine v serumu nižja. Spremenjeno je delovanje ledvičnih tubulov, manjša je reabsorbcija glukoze in aminokislin, izloča se več proteinov.

Samo zdrave ledvice se lahko normalno prilagodijo nosečnosti in nemoteno opravljajo pomembne naloge, od uravnavanja količine vode v telesu, koncentracije eritrocitov, vzdrževanja elektrolitskega in acidobaznega ravnotežja do izločanja odpadnih produktov. A na srečo imajo ledvice kar nekaj rezerve in lahko nosečnost, kljub že delni okvari, še vedno poteka normalno.

Imajo pa težave v nosečnosti lahko že nosečnice z ledvičnimi kamni ali peskom v ledvicah. Kažejo se kot nagnjenost k okužbi ledvice in povzročajo hude bolečine. Ledvičnih kamnov v nosečnosti ne moremo odstraniti, zato težave le lajšamo. Včasih je zaradi bolečin in vnetja potrebno sprožiti porod pred predvidenim terminom.

V ponedeljek pa si preberite tudi zgodbo 39-letne Mojce Žurej, ki so se ji težave z ledvicami pojavile med nosečnostjo. Kljub temu je danes mamica dveh zdravih deklic.

Kaj pa, če ima ženska kronično bolezen ledvic?

Kronična bolezen ledvic, izolirana ali v sklopu večorganskega obolenja (sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni ...), se v nosečnosti lahko poslabša. Povezana je s povišanim krvnim tlakom, zastojem v rasti ploda (petkrat večje tveganje kot v normalni nosečnosti) in pojavom preeklampsije. Pravzaprav z nosečnostnimi zapleti, ki jih lahko pozdravimo samo s porodom, ki je prezgoden (dvakrat višje tveganje kot v normalni nosečnosti). Rodi se novorojenček, ki je lahko prelahek in predroben za višino nosečnosti, lahko je rojen toliko prezgodaj, da ima vse težave nedonošenčka. Če se delovanje ledvic zelo poslabša že zgodaj v nosečnosti, novorojenček zaradi nezrelosti ne bo preživel. A bolj kot vrsta bolezni ledvic potek nosečnosti definira stopnja okvare delovanja ledvic.

Obisk pri ginekologu

Tudi če nimate nobenih težav, bi se morali, ko si želite zanositi, najprej posvetovati z ginekologom. (Foto: iStock)

Nekaj tveganj ste že našteli. So še kakšna?

Ženska tvega poslabšanje delovanja ledvic, ki lahko ostane tudi po nosečnosti. Tvega neplodnost, splav, smrt ploda v maternici (devetkrat pogostejše). Tvega razvoj nosečnostne bolezni, ki je povezana z visokim tlakom in proteinurijo in jo imenujemo preeklampsija. Pri bolnicah s kronično ledvično boleznijo se pojavlja dva do petkrat pogosteje kot sicer (razvije se pri petih do desetih odstotkih nosečnic).

Napredovanje preeklampsije, ki vodi v odpoved organov in smrt, lahko pozdravimo samo s prekinitvijo nosečnosti. Če se taka bolezen razvije čisto proti koncu nosečnosti, se bo novorojenček zelo verjetno rodil zdrav in brez dolgoročnih težav. Če pa se zaplet prične bolj zgodaj, bo novorojenček nedonošen ali pa premajhen za preživetje. Nosečnost traja štirideset tednov (kar štejemo od prvega dne izostanka menstruacije), kvalitetno preživetje novorojenčka pa je v večini primerov šele po dvaintridesetem tednu nosečnosti. Novorojenček sicer v dvajset do trideset odstotkih preživi tudi, če je rojen v triindvajsetem tednu in je težji od petsto gramov, vendar je verjetnost, da bo imel kronične težave z zdravjem (cerebralna paraliza, okvara vida, sluha in druge posledice nedonošenosti), zelo visoka.

Potem pa nosečnica tvega še zastoj rasti ploda v maternici (petkrat pogostejše). In slabokrvnost.

V katerih primerih naj se ženske, preden poskušajo zanositi, pogovorijo z ginekologom in kako poteka ta pogovor?

Vsaka nosečnost naj bi bila načrtovana. Ginekologi pred načrtovano zanositvijo opravimo tako imenovano predkoncepcijsko svetovanje. Nosečnico povprašamo o dednih boleznih v družini, o boleznih, ki jih je sama prebolela ali se zaradi njih zdravi. Opravimo tudi pregled in ocenimo, če so potrebni dodatni pregledi. Žensko lahko napotimo na pregled k specialistu druge stroke. V primeru znane bolezni je taka ženska napotena na sekundarno ali terciarno raven, kjer jo vodimo multidisciplinarno – perinatolog/porodničar v povezavi s specialisti ustrezne stroke.

Že pred zanositvijo je pri kroničnih bolnicah treba prilagoditi zdravila – jih zamenjati za varna v nosečnosti. Svetujemo tudi jemanje folne kisline v terapevtskem odmerku (5 mg/d). Prav tako se pogovorimo o okolju, v katerem živi, o obremenitvah na delovnem mestu (nekatere bolezni zahtevajo bolniški stalež celo nosečnost) ter o primerni prehrani in telesni aktivnosti. Naredimo tudi načrt pregledov in oceno tveganja za pojav zapletov v nosečnosti.

Kako na vse to morda vpliva starost bolnice?

Starost nosečnice slabo vpliva na delovanje ledvic. Vemo, da se ledvično delovanje s starostjo slabša (izraziteje sicer po štiridesetem letu). S starostjo se zvišuje tveganje za večino zapletov v nosečnosti, vključno s kromosomskimi nepravilnostmi pri plodu, ki niso povezane s telesnimi boleznimi ženske.

Strokovnjaki po vsem svetu se strinjamo, da naj bodo noseče mlade ženske. Če poenostavim: telo nosečnice pri dvaindvajsetih prenese nosečnost brez pojava zapletov, ista nosečnica pa ima lahko pri petintridesetih samo zaradi starosti neuspelo nosečnost ali veliko zapletov.

Nosečnica

V primeru tvegane nosečnosti je še pomembneje, da sledite napotkom zdravnikov. (Foto: iStock)

Kaj lahko danes naredite, da ženske, pri katerih je nosečnost tvegana, vseeno postanejo mamice?

Zelo veliko naredimo s podporo in pogostimi pregledi. Če si zaupamo, je sodelovanje nosečnice in tima strokovnjakov bolj uspešno. Včasih si nosečnice naše opozarjanje razlagajo kot grožnjo ali pa dobivajo napačne nasvete od laikov. Morda nam, zdravstvenemu sistemu, zaradi negativnih informacij v javnosti tudi ne zaupajo. Zavedati se moramo, da je porodništvo, vodenje nosečnosti in oskrba novorojenčkov v Sloveniji na zelo visoki ravni. Naši rezultati so na svetovni ravni zelo dobri.

Zdravniki se zavedamo, da je včasih težko slediti našim nasvetom, težko se je odpovedovati hrani in se ne prekomerno zrediti, težko je urejati krvni sladkor, ki v nosečnosti tako rad niha. Težko je redno jemati zdravila in kar naenkrat jesti zdravo in hoditi na sprehode. Včasih je težko več počivati ali piti več tekočine. Vsega tega se zavedamo in raje imamo, da se o tem pogovorimo in poskušamo narediti, kar se pač da. Nihče z nosečnostjo ne more postati popoln robot, kajne? Zavedamo se, da se nosečnice po svojih močeh najbolje trudijo za ugoden izid nosečnosti, za zdravega novorojenčka in mi smo tu, da spodbujamo, vodimo, malo preusmerimo, kakšno zdravilo dodamo, svetujemo ... Cilj pa imamo skupen in enak. Uspešno nosečnost in zdravega novorojenčka.

Kdaj se odločite, da je nosečnost žal vseeno preveč tvegana?

O tem se temeljito, res temeljito pogovorimo z žensko, s parom. Odločitev, da ženski zaradi bolezni odsvetujemo nosečnost, je zelo težka in zelo pretehtana, sploh če otrok še nima.

Zanjo se odločimo, kadar smo prepričani, da bi nosečnost tako poslabšala osnovno bolezen, da bi se resno poslabšala kvaliteta življenja ali bi bilo celo ogroženo življenje ženske. Ali pa, če predvidevamo, da bi se težki zapleti razvili, preden je plod sposoben preživetja izven maternice.

V ponedeljek ne zamudite tudi zgodbe Mojce Žurej.