"Ko sem ob osmih prišla v porodnišnico, sem bila zelo malo odprta, zato so mi dali vaginaleto za mehčanje materničnega vratu," se spominja Slovenka. "Ob dveh je bila že kar akcija in babica mi je rekla, da sem tik pred ciljno črto, rodila pa sem čez dve uri in pol."

"Najbolj sem bila vesela, ko mi je babica ponudila "babičin lonec". Spomnim se, da me sploh ni zanimalo, kaj je v njem, slišalo pa se je kot nekaj, kar bo pomagalo, da bo moja porodna zgodba lepša in krajša." Bolečine si je lajšala tudi z aparatom TENS in v petih urah je rodila Nejca. Njeno porodno zgodbo si lahko preberete v celoti ...

Blagodejni električni impulzi

Namestitev naprave za TENS

Namestitev naprave TENS (Foto: Profimedia)

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation). Porodnica lahko napravo uporablja že med nosečnostjo, saj ni nobenih učinkov na še nerojenega otročka. Dobi jo ali v porodnišnici ali jo mora prinesti sama (si jo sposodi, kupi). Mesečni najem stane okoli 40, tedenski okoli 10 evrov.

Ženski na hrbet namestijo štiri ploske blazinice, skozi katere teče šibek električni tok za draženje živcev skozi kožo. Pogostost in moč impulzov lahko porodnica določa sama. Gumb za sprožitev impulza je najbolje pritisniti ob višku in ga tiščati vse do konca popadka. Učinek je še večji, če se porodnica giblje, če se lahko. Stranskih učinkov ni ne zanjo ne za otroka.

Med porodom električni impulzi pomagajo predvsem na začetku, ko so praviloma najhujše bolečine ravno v križu. Električno stimuliranje živcev naj bi pošiljalo blažje signale bolečine v možgane, sprožilo naj bi izločanje naravnih analgetikov endorfinov. Porodnica ima večji občutek nadzora med porodom, zato naj bi bila bolj umirjena in sproščena.

Ali porodno bolečino pozabimo?

Porodne bolečine s pomočjo TENS-a porodnicam omilijo v porodnišnicah v Postojni, Ljubljani, Kranju, Brežicah, na Ptuju in v Novem mestu. Na Jesenicah lahko porodnica sama prinese TENS napravo. Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.