Če sta s partnerjem prepričana, da si še ne želita družine, je prav, da se odločita za zaščito. O tem, kakšno zaščito boste izbrali, se obvezno posvetujte s svojim izbranim ginekologom.

Poročna noč

(Foto: Profimedia)

Za kakšno kontracepcijsko sredstvo se odločajo Slovenke?

Od 25 do 30 odstotkov se jih odloči za hormonsko kontracepcijo (85 odstotkov za kombinirano oralno, osem odstotkov za progestogensko, šest odstotkov za vaginalni obroček in en odstotek za obliž), od 20 do 30 odstotkov za kondom, 10 odstotkov za maternični vložek, od 10 do 30 odstotkov za prekinjen odnos, naravne metode, trije odstotki za sterilizacijo.

Novo kontracepcijsko sredstvo: IUS

Če se odločite za intrauterini sistem, vam bo ginekolog vstavil v maternico majhen pripomoček v obliki črke T, kateri postopoma v maternico sprošča sintetični hormon progestogen, ki je podoben naravnemu hormonu. Zanositev preprečuje tako, da deluje lokalno, natančneje: zadebeli sluznico materničnega vratu, zato sperma težje prodre skozenj in doseže jajčece. Hkrati stanjša maternično sluznico in zaradi tega le-ta težje sprejme oplojeno jajčece.  

Pred nosečnostjo boste zaščiteni takoj, če je bil IUS vstavljen v prvih sedmih dneh menstrualnega ciklusa. Če je nameščen kdaj drugič, potem mora ženska sedem dni po vstavitvi uporabljati še drugo metodo kontracepcije (na primer: kondome).

Zadovoljstvo pri ženskah, ki so se odločile za takšno metodo, je 99-odstotno, 82 odstotkov pa bi jih še naprej uporabljalo takšno zaščito.

Menstruacija

(Foto: iStockphoto)

Prednosti IUS

- Pri IUS hormoni delujejo lokalno, kar pomeni, da se sproščajo v maternico. V primerjavi z drugimi kontracepcijskimi sredstvi se sprošča manj hormonov v krvni obtok.

- Ni treba dnevno nekaj jemati za zaščito (kot je to treba početi pri kontracepcijskih tabletkah).

- Ženske imajo šibkejše menstruacijske krvavitve, pri nekaterih do njih sploh ne pride.

- IUS je 99-odstotno učinkovit.

- To je kontracepcija, ki je učinkovita od tri do pet let.

- IUS je primeren za ženske, ki so že rodile, in tudi tiste, ki še niso. Priporočajo ga tudi tistim, ki so umetno prekinile nosečnost.

- Uporabljajo ga lahko tudi ne glede na to, koliko so stare in koliko kilogramov imajo.

- IUS je primeren za ženske z manjšo maternično votlino ali/in ožjim kanalom materničnega vratu.

Katere ženske ne smejo uporabljati UIS?

Med kontraindikacije štejejo: nosečnost, akutno vnetje rodil, predrakave in rakave spremembe na materničnem vratu med zdravljenjem, rak dojke, nenormalne krvavitve iz nožnice, nepravilnosti maternične votline, akutno bolezen jeter ali jetrni tumor, preobčutljivost na učinkovine.

Stranski učinki

Pri več kot 10 odstotkih žensk se zelo pogosto pojavijo: glavobol, bolečina v trebuhu/mali medenici, akne/seboreja, pride do sprememb pri krvavitvah. 

Glavobol

(Foto: iStock)

Pri od enem do 10 odstotkov žensk se pogosto pojavijo: depresivno razpoloženje, migrena, navzea, alopecija, okužba zgornjih rodil, dismenoreja, bolečina v dojkah, pride do iztisa zdravila, izcedka iz spolovila. 

Pri od 0,1 do enem odstotku žensk pride občasno do hirzutizma, pri od 0,1 do 0,01 odstotka žensk pride redko do perforacije maternice.  

Odstranitev

Ko se odločite, da bosta s partnerjem poskušala dobiti otroka, se dogovorite z izbranim ginekologom, da vam ga odstrani. Sedem dni pred tem je smiselno, da uporabljate dodatno metodo zaščite. To je nujno zato, ker semenčice v ženskem telesu preživijo sedem dni in lahko pride po odstranitvi do zanositve.

Ne skrbite, da se bosta s partnerjem zaradi IUS morala dlje časa truditi za otročka. Strokovnjaki so ugotovili, da lahko do zanositve pride po prvem menstruacijskem ciklusu po odstranitvi IUS.