Porod

(Foto: Pixabay)

Med nosečnostjo lahko hrepenenje po sladkem potešite z dateljni. Jordanski raziskovalci so namreč že pred sedmimi leti ugotovili, da uživanje šestih dateljnov dnevno zadnje štiri tedne pred porodom poveča možnosti za lažji in hitrejši porod. Spremljali so 69 žensk, ki so jedle dateljne in 45 tistih, ki jih niso.

Šest dateljnov dnevno

Pri ženskah, ki so vsak dan jedle dateljne pred predvidenim datumom poroda, so zabeležili, da se hitreje odpirajo oz. se vrat maternice hitreje širi (3,52 cm v primerjavi z 2,02 cm v kontrolni skupini). Prav tako je bila njihova prva porodna faza krajša (510 minut v nasprotju z 906 minutami).

Spoznali so, da uživanje dateljnov štiri tedne pred predvidenim datumom poroda zmanjšuje potrebo po dodajanju umetnih popadkov, pospešitvi poroda in vodi ki boljšemu porodnemu rezultatu.

Dateljni

(Foto: Pixabay)

Kaj so datelnji?

Datelj je plod dateljevca, palme, ki je zelo razširjena. Po navadi dateljne uživamo surove, iz njih lahko pripravimo odlične sladice, med, vino. Suhi datlji vsebujejo ogljikove hidrate, sladkor, vlaknine, maščobe, beljakovine, vodo in vitamin C. Vlaknine se pojavljajo v visokem deležu, medtem ko je vitaminov manj. Poleg vitamina C lahko najdemo še B1, B2, B3 in A.

Znano je je, da so dateljni odličen vir energije, za kar je zaslužen naravni sladkor, poleg tega pa pospešujejo presnovo, urejajo prebavo, varujejo pred rakom, pomagajo pri okužbah dihal, delujejo pomirjevalno, uspavalno.