dominvrt

Strah pred porodom skozi oči izkušene babice

NOSEČNOST
0
13.09.2018, 8:04

Misel na porod nemalokrat prebudi občutke negotovosti in strahu. Kako bo porod potekal? Bo bolečina res neobvladljiva? Bom sploh zmogla? Diplomirana babica, Tanja Bon, ki že več kot desetletje v Porodnišnici Novo mesto pomaga pri tem pomembnem življenjskem dogodku, nam je pojasnila vse, kar bodočo mamico zanima. "Nosečnice naj zaupajo vase in v svoje telo, poiščejo podporo svojega partnerja, začutijo vso ljubezen in seveda zaupajo babicam in celotnemu zdravstvenemu osebju," pravi izkušena in izjemno srčna babica.

Strah pred porodom skozi oči izkušene babice

Tanja Bon je diplomirana babica, ki že več kot desetletje dela v Porodnišnici Novo mesto.
Tanja Bon je diplomirana babica, ki že več kot desetletje dela v Porodnišnici Novo mesto./ FOTO: Alen Zulić

 Kako pogost je, po tvojih izkušnjah, strah pred porodom? Od kod misliš, da izvira?

Porod je individualen dogodek, ki vsakič prinese povsem drugačno izkušnjo. Ženskam pogosto predstavlja izziv ter s tem negotovost in strah pred neznanim. Soočanje s popadki, iztisom otroka in samim izidom poroda so vprašanja in strahovi, ki zaposlijo um skoraj vsake nosečnice. Na to zagotovo vplivajo odnos do sebe in svojega telesa, odnos s partnerjem, vpliv družine, prijateljev in širše družbe, veroizpoved, splošna razgledanost, izobrazba in seveda pretekle porodne izkušnje, neuspele nosečnosti ...Tudi mediji vseh vrst imajo velik vpliv. Nekoč se o porodu ni veliko govorilo, danes pa je najintimnejši dogodek v življenju ženske postal popularna tema za javno razpravljanje. To je, seveda, pripomoglo k več pravicam in ozaveščenosti žensk, kar je velika prednost na eni strani, na drugi strani pa se lahko ustvarjajo predstave, ki ne služijo v korist premagovanja strahu pred porodom temveč ravno nasprotno.

Meniš, da se je na porod med nosečnostjo potrebno psihično pripraviti?

Ženska ima v pričakovanju otroka priložnost, da se posveti sama sebi, svojemu telesu in ozavesti svoja čustva. Psihofizična pripravljenost in stik s sabo je za pripravo na porod bistvenega pomena. K temu sodi tudi skrb za zdrave uravnotežene obroke, fizična aktivnost in spolnost (v kolikor njeno zdravstveno stanje to dopušča).

Kaj po tvojem mnenju med nosečnostjo še pomaga pri premagovanju strahu, ki ga prebuja misel na porod?Morda kakšne specifične tehnike, različni specialisti?

K dobri psihični pripravi zagotovo sodi sproščanje s pomočjo različnih tehnik dihanja, meditacija, vizualizacija. Tudi s pomočjo akupunkture in hipnoze se lahko telo in um bolje pripravi na porod in premaga strah. Kadar to ne zadostuje, priporočamo obisk strokovnjakov s področja psihologije, družinske terapije.

Kako to vpliva na porod?

Vse zgoraj našteto zagotovo pripomore k boljši pripravljenosti na porod in hkrati lepšo porodno izkušnjo. Če dobro poznamo svoje telo in ga sprejemamo, lahko med porodom z njim odlično sodelujemo in s popadki ujamemo skupen ritem.

Preberite še: Na porod se pripravite s plesom

Nosečnice naj zaupajo vase in v svoje telo, poiščejo podporo svojega partnerja, začutijo vso ljubezen in seveda zaupajo babicam in celotnemu zdravstvenemu osebju.
Nosečnice naj zaupajo vase in v svoje telo, poiščejo podporo svojega partnerja, začutijo vso ljubezen in seveda zaupajo babicam in celotnemu zdravstvenemu osebju./ FOTO: Profimedia

Kaj meniš o prisotnosti partnerja pri premagovanju strahu?Se ti zdi to prednost?

Prisotnost partnerja je vsekakor dobrodošla, v kolikor je želja po prisostvovanju pri porodu obojestranska s strani obeh - bodoče mame in očeta. Pri porodu se velikokrat pokaže, kakšen je odnos med partnerjema, kako sodelujeta in kako se čutita. Partner ima lahko velik vpliv na porodno izkušnjo. Pomembno je, da porodnici nudi občutek varnosti, fizično in ljubečo podporo, pomoč pri gibanju in spreminjanju položajev med porodom, lahko tudi masažo. Ne smemo zanemariti pozitivne vzpodbude in sodelovanja z babico. Partnerjem je dostikrat težko, počutijo se nemočn i... Strah, negativna čustva, nervoza, nezaupanje, negotovost, adrenalin, lahko zavrejo dobro napredovanje poroda s strani partnerja. Tudi za njih priporočam pripravo na porod z obiskom šole za bodoče starše in individualne priprave na porod, ki jih izvajamo v novomeški porodnišnici.

Kaj pa prisotnost prijateljic,sester alimampri porodu?

Kot porodne spremljevalke so dobrodošle tudi mame in prijateljice z izkušnjo poroda, ki so s porodnico tesno povezane, jo najbolj poznajo in lažje sledijo njenim potrebam ter jo pozitivno usmerjajo skupaj z babico. Dobra ženska energija pri porodu dela čudeže!

Imaš kakšno sklepno misel za vse tiste, ki jih je strah?

Bodočim staršem svetujem, naj se pripravijo na porod, da bodo lažje kos vsemu, kar sledi. Nosečnice naj zaupajo vase in v svoje telo, poiščejo podporo svojega partnerja, začutijo vso ljubezen in seveda zaupajo babicam in celotnemu zdravstvenemu osebju. Vsi skupaj moramo delovati kot tim, za skupno dobro. Cilj je za vse enak - izpopolnjujoča porodna izkušnja, zdrava mati in otrok! Kar najbolj priporočam je čim več trenutkov prežetih z ljubeznijo, smehom, prijetno družbo in dobrih knjig ter kakšna občasna pregreha za razvajanje zahtevnih nosečniških brbončic. In ne pozabimo, kaj so nam govorili v otroštvu in še danes velja: strah je znotraj votel, zunaj ga pa nič ni!

Preberi še: Kako se pripraviti na porod?

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
Odločiti se je moral v eni minuti, domov je ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo