dominvrt

Visok krvni tlak v nosečnosti

NOSEČNOST
0
17.05.2012, 7:02

Pri vsakem zdravniškem pregledu nosečnici zmerijo krvni tlak. Včasih je vrednost previsoka zaradi razburjenosti ob ''belih haljah'', pri nekaterih pa žal odkrijejo eno od oblik hipertenzij, ki zahteva ustrezno zdravljenje.

Visok krvni tlak v nosečnosti


''Hipertenzija je kronično stanje, pri katerem je krvni tlak zvišan. Mnogi ljudje imajo zvišan tlak mnoga leta, ne da bi se tega zavedali,'' pojasnjujejo strokovnjaki z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije. Vrednost krvnega tlaka je lahko visoka tudi pri nosečnici, vendar je treba upoštevati, da je v ordinaciji ob prisotnosti ginekologa vedno višja kot običajno. Zato je priporočljivo, da si ga merite tudi doma.

Nosečnica lahko ima eno od oblik hipertenzije.
Nosečnica lahko ima eno od oblik hipertenzije./ FOTO: iStockphoto

Štiri oblike hipertenzije v nosečnosti

Pri ženskah lahko v nosečnosti zdravniki ugotovijo eno od oblik hipertenzije (kronično, gestacijsko, kronično z nacepljeno gestacijsko in/ali preeklampsijo ter neopredeljeno). Asist. mag. Jana Brguljan Hitij, dr. med., pojasnjuje:''Kronična (preeksistena) hipertenzija je definirana kot hipertenzija, prisotna pred nosečnostjo in diagnosticirana do 20. gestacijskega tedna. Ženske s kronično hipertenzijo imajo več možnosti za preeklampsijo in rojevajo otroke nižje porodne teže. Kronična hipertenzija v nosečnosti je povezana tudi z večjo incidenco grozečega abortusa, prezgodnjega poroda, napak placente in gestacijskega diabetesa. Gestacijska hipertenzija je oblika hipertenzije, ki je pogojena z nosečnostjo in se pojavi v 20. gestacijskem tednu ali pozneje. Kronična hipertenzija z nacepljeno gestacijsko in/ali preeklampsijo je oblika hipertenzije, ki se izrazito poslabša po 20. tednu nosečnosti. Prenatalno neopredeljena hipertenzija je četrta oblika, ki zahteva opredelitev šest tednov po porodu, v kolikor ne izzveni.''Dodaja, da ločimo blago do zmerno hipertenzijo (krvni tlak 140–150/90–109 mmHg) in hudo (krvni tlak višji ali enak 160/11 mmHg).

Simptomi visokega tlaka

Strokovnjakinja nadaljuje, da nosečnice običajno nimajo večjih težav, vendar je zelo pomembno, da si krvni tlak redno merijo. Navaja simptome visokega krvnega tlaka: glavobol, prsna bolečina, razdražljivost in motnja vida, ki se lahko pojavijo v zgodnji nosečnosti. V visoki nosečnosti se lahko poleg njih pojavijo še edemi, epigastrična bolečina in bliskanje pred očmi.

Zdravljenje

In kako zdravimo hipertenzijo v nosečnosti? ''Nosečnico podučimo o pomenu počitka, sprostitve, odsotnosti stresne situacije. Odsvetujemo močno prekomeren vnos soli, izogibati se mora nasičenim živalskim maščobam in dati prednost pustemu mesu (perutnina, ribe),''razlaga Jana Brguljan Hitij. Zdravnik pa se odloči za vrsto zdravila. ''V prvi izbiri antihipertenzivov se običajno odločamo med petimi skupinami zdravil. V obdobju nosečnosti pa je nekoliko drugače. Metildopa je zdravilo izbora za hipertenzijo v nosečnosti. Večina ostalih anithipertenzivov je varnih, vendar je izkušenj z njimi nekoliko manj. Absolutno pa se moramo izogniti blokatorjem renin-angiotenzinskega sistema (inhibitorjem ACE , blokatorjem angiotenzinskih receptorjev in direktnih inhibitorjev renina), ki so teratogeni in fetotoksični; če je mogoče že tudi v obdobju, ko ženska želi zanositi. Diuretikov praviloma ne predpisujemo zaradi nevarnosti znižanja znotrajžilnega volumna. Labetalol je zdravilo izbora ob močno zvišanem krvnem tlaku ob preeklampsiji,''izpostavlja predsednica Sekcije za arterijsko hipertenzijo.

Kako lahko dejansko, ne glede v katerem življenjskem obdobju ste, preprečite visok krvni tlak?

V nosečnosti živite čim bolj sproščeno in umirjeno ...
V nosečnosti živite čim bolj sproščeno in umirjeno .../ FOTO: iStockphoto


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?