"Ne, nisem se smejala. Ob vdihu sem čutila srečo, bila sem sproščena. Nisem se bala bolečine," se spominja Jerneja, ki je drugič rodila ob vdihavanju smejalnega plina. Pravilen postopek uporabe ji je razložila babica. Priporočila ji je vdih, takoj ko začuti nov popadek, da bo učinek največji na višku bolečine. Bolečino je sicer čutila, vendar se ni preveč obremenjevala z njo. Lahko se je bolj osredotočila na prihod novorojenke.

Tukaj ponujajo smejalni plin

Ključne informacije o materinskem dopustu

Lani si je več kot 4000 Slovenk lajšalo porodne bolečine z dušikovim oksidulom oziroma smejalnim plinom. Ponujajo ga v Novi Gorici, Postojni, Ljubljani, Kranju in Brežicah. V Trbovljah, Novem mestu in Izoli se ravno dogovarjajo o morebitni uporabi.

Vse o slovenskih porodnišnicah na enem mestu ...

Porod

Smejalni plin omili bolečino, ne odpravi je v celoti. (Foto: Profimedia)

Porodnica si sama uravnava količino

Porodnica skozi masko ali ustnik vdihava mešanico brezbarvnega plina – praviloma pol kisika in pol dušikovega oksidula. Količino uravnava sama, vdih je priporočljiv na začetku popadka. Učinek hitro deluje in tudi hitro izzveni. 

Prednosti:

► enostavna uporaba,
► hiter učinek kmalu po vdihu,
► tovrstna metoda se lahko kadar koli prekine med porodom,
► dodaten kisik koristi porodnici in otroku,
► otročku ne škoduje.

Slabosti:

► zelo redko, a lahko se pojavijo slabost, mravljinčenje, vrtoglavica, zaspanost,
► bolečine ne odpravi, jo zgolj omili.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.