Porod

(Foto: Thinkstock)

V Veliki Britaniji približno eno četrtino rojstev opravijo s carskim rezom. Večini nosečnic zdravniki predlagajo takšno rojstvo, če pride do zapletov. Najpogostejša zapleta pa sta narobe obrnjen dojenček ali napačen položaj za naravni porod.

Raziskava, ki so jo opravili v avstralskem Sydneyju pa je pokazala, da so nosečnice pripravljene pretrpeti močnejše bolečine, če to pomeni, da bobo lahko rodile po naravni poti. 102 nosečnici ter 341 babic, porodničark in drugih zdravnic so vprašali, zaradi kakšnih zapletov bi se odločile za carski rez.

Nosečnice in zdravstveno osebje so vprašali, zaradi kakšnih zapletov bi se odločile za carski rez. Omenili so jim običajne težave, kot je dolgo trajajoči porod in površinske raztrganine, pa tudi resne težave, ki se lahko pojavijo med samim porodom (hude raztrganine) in po porodu (kot so težave z blatom in uriniranjem in vaginalne težave).

Ugotovili so, da se babice, porodničarke in ginekologinje težje odločijo, saj vedo, kaj vse gre lahko narobe pri enem ali drugem porodu. Nosečnice so se veliko bolj pripravljene sprijazniti z zapleti, da bi le rodile po naravni poti.