dominvrt

'Rodila sem pred porodnišnico'

NOSEČNOST
24
19.02.2010, 9:04

Bralka Lenka nam je zaupala zanimivo in malce nenavadno porodno izkušnjo. Njenemu tretjemu otroku se je tako mudilo na svet, da je rodila kar v avtu!

'Rodila sem pred porodnišnico'


Ko se Lenka spominja svojega tretjega poroda, si ne more kaj, da se ne bi ob tem toplo nasmehnila. "Vse je potekalo zelo hitro. Še noč prej sem bila na prijateljičinem rojstnem dnevu, od koder sem se domov vrnila okoli druge ure zjutraj."

Po zabavni noči je "kot top" spala do osmih zjutraj, ko jo je zbudila njena starejša hči. "Trebuh je bil še vedno tu in nič ni kazalo, da bo ta dan kaj posebnega," se spominja. "Okoli devete ure zjutraj pa se je začelo. Morala sem na stranišče in kmalu so se začele menstrualnim krčem podobne bolečine." Zbudila je moža in mu povedala, da bosta morda še isti dan tretjič postala starša. Vmes je morala še nekajkrat na stranišče. "Še dobro, da nisem malčka rodila kar na stranišču, glede na to, kako se mu je pozneje mudilo na svet!

Mož in mama sta oblekla starejša otroka, ki sta ves čas hodila okoli mene in mi prinašala razne stvari. Hči je imela milijon vprašanj glede rojevanja in nekajkrat mi je prinesla pokazat majhno mucko." Lenko je vse bolj bolelo. Čeprav je bila že vajena tega, da pri njej popadki niso "šolski," ni bila pripravljena, da se bo vse odvijalo tako hitro.

Otonu se je zelo mudilo na svet.
Otonu se je zelo mudilo na svet./ FOTO: osebni arhiv

"Moj načrt je bil, čeprav se to sliši grdo – znebiti se otrok, da bo mir, potem pa lepo doma v miru predihavati popadke. Mislila sem počakati do 11. ali 12. ure, da bi šla počasi (poudarek na počasi) v porodnišnico. Takrat sem še imela moč načrtovati, kako in kaj. Bila sem optimistka. V porodnišnico sem imela namen priti čim pozneje. Tako sem se želela izogniti po mojem mnenju nepotrebnemu klistirju, britju in birokratskim vprašanjem."

Kmalu pa je spoznala, da so eno načrti, drugo pa resničnost. "Ob deseti uri sem si z zadnjimi močmi oblekla hlače, majico in nataknila japonke, nadrla mamo ter komaj prišla do avta. Nato sem nekaj časa stala naslonjena na avto, predihavala popadke, mož pa me je poskušal spraviti v vozilo. Enostavno ni šlo. Nekako mu je le uspelo, čeprav bi se sama najraje ulegla kar na tla poleg avta. Nato pa – zabava ...

Bolečina je bila vse hujša, popadki na nekaj minut, med popadki pa sem samo razmišljala, kaj storiti, če se otrok rodi kar v avtu." Takrat je že slutila, da se bo pripetilo prav to in je celo razmišljala, da bi se bilo najbolje obrniti in oditi domov. Ponavljala si je, kaj mora storiti, če se otrok rodi kar tam.

Popadki so se medtem kar vrstili. "Nekje pri tabli Celje – do porodnišnice sva imela približno 20 minut vožnje – me je zgrabil prvi, res močan, boleč popadek." Ko je začutila, da je to to in da otrok hoče ven, da ga ne bo mogla več zadržati, je potisnila. "Že takrat sem med nogami začutila kepo in takoj pomislila, da je glavica zunaj. Povedala sem možu, on pa me je prepričeval, da ni, da bova kmalu v porodnišnici. Ampak ni šlo, od rojstva našega Otona so me ločili le še trije pravi popadki. Eden pred vratarnico – ubogi vratar je hitel odpirat vrata, saj mu ni preostalo nič drugega. Jaz sem si kar tam slačila hlače, noge pa sem imela že od prej na armaturni plošči."

Oton je najmlajši izmed treh otrok.
Oton je najmlajši izmed treh otrok./ FOTO: osebni arhiv

Takrat je glavico že močno čutila. Ko sta prišla pred vrata porodnišnice, je bila tam množica ljudi, mož pa jo je pustil kar v avtu pred vhodom ter stekel v porodni del porodnišnice povedat, kaj se dogaja. "Prišla je medicinska sestra z vozičkom in želela, da se prestavim nanj. Meni se je to zdelo kot znanstvena fantastika, saj je bilo zunaj že pol glavice. Bolj kot sem ji govorila, da je glavica zunaj in da bom rodila takoj, bolj me je želela prestaviti na voziček. Seveda ni šlo. Ko je videla, da je položaj resen, je po hitrem postopku odšla nazaj po pomoč. In naju pustila sama."

Še preden je prišla pomoč, pa je bilo že vsega konec. Možu je uspela le reči, da dojenček prihaja. "On mi je odgovoril, da še ni čas, da je šla sestra po pomoč. Ko se je obrnil, pa je že potegnil ven otroka. In to je bilo to. Vsa bolečina je naenkrat popustila, ljudje so začeli ploskati (ja, tudi občinstvo smo imeli), jaz pa sem se počutila zelo močno – lahko bi premikala gore! Mož je držal pravkar rojenega otroka, ki je ravno zajokal ... Ta trenutek sem se vprašala, ali sanjam. Se bom sedaj prebudila in morala še enkrat skozi porodne bolečine? Zaželela sem si, da bi bila doma, v toplini svoje postelje. Bil je trenutek, ko sem želela možu reči, naj vozi, da greva domov, da nimava v porodnišnici kaj iskati.

Te trenutke si bom zapomnila za vedno; trikrat sem rodila, ampak nikoli ni bilo tako močno kot tokrat. Prišle so sestre, imele so veliko videti, dela pa ne preveč. Pozneje je prišla še babica, da oskrbi otroka, popkovnico, posteljico, nato so me naložili na voziček in odpeljali v porodno sobo."

Na hodniku so srečali porodničarja. Rekel je, da je lepo, ker nimajo nič dela, saj je sama že vse opravila. "Mož je bil glavna atrakcija. Sestre in babice niso mogle verjeti, kako junaško se je odrezal. On pa je rekel samo, da mu drugega tako ni preostalo. Če bi zbežal, bi pozneje tako poslušal od mene, in te možnosti preprosto ni imel." V porodno sobo je prinesel komplet za odvzem izvornih celic, na kar je Lenka v evforiji čisto pozabila. "S seboj sem imela tudi porodni načrt, ki se je v celoti uresničil – čim bolj naraven porod. Samo tega ni bilo na njem, da želim roditi v avtu.

Če sedaj strnem vse za nazaj, je bil porod super, najboljši do sedaj. V avtu sem se namestila tako, kot sem želela sama – noge sem dala kar na armaturno ploščo. Ves čas sem sedela, nihče mi ni mahal pred očmi s tisto iglo, da mi bo naredil amniotopijo. Voda mi sploh ni odtekla, ampak je počasi odtekala med porodom. Nihče mi ni stalno govoril, kako naj se obrnem, kaj je dobro zame in kaj ne. Skratka, mož je vozil, jaz pa rojevala. V miru in ob škrebljanju dežnih kapljic ...

Moj zadnji porod, moj najlepši porod ... Sreča v sreči."

Veste, kako je roditi v babiški hiši? Poglejte si video?

Komentarji (24)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

jakaspela
09.01.2013, 22:01:41
0
ganljivo,res lepo. srečno
Spiderwoman
05.03.2012, 14:43:07
-23
Dej dej, vse za senzacijo.
Silva Kramer
05.03.2012, 11:51:53
+7
SUPER!!
Mommy09
23.11.2010, 2:53:25
+25
"S seboj sem imela tudi porodni načrt, ki se je v celoti uresničil – čim bolj naraven porod. Samo tega ni bilo na njem, da želim roditi v avtu. Ne vem kako je ime porodnici, ampak je res carka !!!! Res super super ! Ne morem prehvalit. Nasmejala sem se do solz zaradi zgodbe in rojstva, predvsem pa komičnih sestavkov, ki so vsi zelo zelo resnični....
rbutola
30.06.2010, 15:49:53
+6
čestitam ti za lepo tvoje dete zelo je šikan naj diha to dete mirno brez skrbi in lepe lepe, čudovite sanje sara mulec
Katja Žinger
29.06.2010, 13:51:18
+7
ful dobr tud jz bi rada tko rodila bravo!!!
Jasmina Zupan
16.06.2010, 13:29:38
+13
Čestitke in zelo pohvalno. Se čisto strinjam, če ste rodili v avto ali če bi doma, kot sem prebirala že v prejšnjih zgodbah, da se lahko po občutku oziroma sam izbereš položaj, kateri ti najbolj ugaja. Saj če rodiš v bolnišnici, ti vsak "soli pamet", kako dihati, kako se obrniti, četudi ti položaj ne ugaja. Ne rečem da v porodnišnicah ne pomagajo, ravno nasprotno. Samo sem mnenja, da v takih primerih, sam veš kaj ti najbolj ugaja. Še enkrat čestitke vam in vašemu možu.
Vesna Žnidar 1
15.06.2010, 12:33:30
+7
Ja čestitke obema...oba sta bila pogumna...mene bi zgrabila panika, da o možu ne govorim....bravo in čestitke za novega člana..uživajte!!!!!!
barpapa
24.02.2010, 15:01:19
+7
poznam to zgodbo,odlično Lenka,pa še naj kdo reče da ženske nismo močnejše od moških
KoKoLoKomo
21.02.2010, 18:16:45
+9
Bravo Lenka! Jaz ne vem, kaj bi, če bi moja kar v avtu se odločla rodit ... doma ja, na to bi me že pripravila, samo v avtu... bravo obema z možem! Pa veliko sreče malemu Otonu in ostalima dvema otrokoma!
Dolores Gruzovin
21.02.2010, 14:56:31
+6
bravo, to pa je hitro- sečna mamica. in točno je tako kot je napisala da ti sestre ukazujejo kaj naredi. bolše da rodiš u avtu. meni je babica rekla da ne smem sedeti ker bom zmečkala otroka, jaz pa sem se sede najboljše počutila in sem jo seveda ubogala in je bolelo in po 13 urah popatko- odprta sem bila 3 cm- so mi naredili carski. tako da čestitke ma mici in očku ter ,alemu otonu d je rešil mamico bolečine :)
s.novak
20.02.2010, 22:34:36
+6
res zanimivo in tud mene je zgodba nasmejala :)
szvezdica
20.02.2010, 18:59:14
+8
kok sem se nasmejala :) tako srečno je napisana. Kaj bi dala za tak hitr porod.... Veliko sreče družini.
Lojz Letonja
20.02.2010, 16:39:54
+5
čestitke celotni družini, malčku pa zdravja in otroškega smeha
modrasmotka
20.02.2010, 16:25:01
+4
bravo možeku,da se je tako dobro odrezal in seveda mamici.čestitke.
kozorog16
20.02.2010, 10:50:43
+1
BRAVO, VELIKO ZDRAVJA ŽELIM CELI DRUŽINI.
sendzi
19.02.2010, 23:31:45
+2
CESTITKE DRUZINI,K TO BEREM K DA BI BRALA ZGODBO O SEBI, ISTO SAM DOZIVELA LE DA SAM PRISLA V PORODNO SOBO,V RESILCU SAM SI KAR SAMA PREPRECILA GLAVI DA BI SLA VN,POTEM SAM IMELA TAKO VELIK HEMATOM DA ME JE BOLEL ŠE 3 TEDNE PO PORODU.
Silva Hecl
19.02.2010, 21:50:59
+4
ČESTITKE CELI DRUŽINI
petragirl
19.02.2010, 21:23:36
+4
čestitke Lenki in njenemu možu
Nikolina Koljanin
19.02.2010, 19:44:22
+4
BRAVO! Vau, to je bila pa res napeta zgodba, pa še tako resnična!!!
Sebastiena Abramova bo policija ovadila tudi ...
Roberts o Rossiju: Moral bi sedeti v gugalniku
'Nisem ponosna na svoje besede'
'Nisem ponosna na svoje besede'
Pogosta navada lahko poslabša izid infarkta
Kako porabiti ostanke velikonočne pojedine?
Očividci: Melania je bila vidno razburjena
Luka Dončić poskrbel za še en presežek
Drugič postala mama
To vsi vemo oziroma nujni so srečni zaposleni
Zakaj ne bi lončnice polepšale tudi kopalnico?
Triki, ki jih mora pri peki poznati vsak moški