Nosečnica

(Foto: iStock)

'Ali moram med nosečnostjo jesti za dva?'

Včasih je veljalo prepričanje, da mora nosečnica jesti za dva, danes pa to ne velja več. Skrb bodoče mamice glede prehrane mora biti osredotočenost na uravnoteženo in zdravo prehrano. Le tako boste največ pripomogli k zdravemu razvoju in rasti svojega še nerojenega otroka, hkrati pa se boste tudi vi počutili odlično.

V prvem trimesečju lahko jeste tako, kot ste bili navajeni, pozorni bodite le na to, da ne posegate po težko prebavljivi, mastni, ocvrti in hitri prehrani ter gaziranih in alkoholnih pijačah. V drugem in tretjem trimesečju potrebujete dodatnih 300 do 450 kcal dnevno, kar ne pomeni cele pice, temveč le dva sadeža več. 

'Katera živila se morajo čim večkrat znajti na mojem krožniku?'

Nosečnost vam ne sme biti izgovor, da ves čas nekaj grizljate. Priporočljivo je, da jeste od trikrat do petkrat dnevno, obroke pa enakomerno razdelite čez dan. Vaša prehrana mora biti kakovostna, polnovredna, sveža in raznovrstna. Privoščite si različno zelenjavo, sadje, polnozrnata živila, nemastno meso, perutnino, jajca, oreščke, tofu, semena, mleko in mlečne izdelke, občasno tudi ribe. Izognite se velikim ribam, saj vsebujejo več težkih kovin kot majhne. Kupite le takšne, za katere veste, da so resnično sveže in prihajajo iz neonesnaženih voda.

Vaša porcija naj ne presega od 500 do 600 kcal. Med jedjo dobro žvečite, ne jejte stoje, ampak počasi. Ne dovolite si, da med enim in drugim obrokom mine več ur, da vas ne popade volčja lakota po nezdravih prigrizkih, predelani hrani ali sladkarijah.  

Prav tako kot hrana je  pomembna tudi zadostna količina zaužite tekočine. Predvsem voda je zelo priporočljiva. Kdaj pa kdaj jo lahko zamenjate z nesladkanim čajem ali naravnim sadnim sokom, nikakor pa ne z gazirano ali alkoholno pijačo.

Če povzamemo: nosečnica ne sme hujšati, niti ne sme pretiravati s količino hrane. Da bo pripomogla k zdravemu razvoju še nerojenega otroka, se morajo na njenem meniju znajti različne vrste zdravih živil.

'Katerim živilom se moram izogibati?'

Da se izognete okužbam v nosečnosti (listerioza, toksoplazmoza), je priporočljivo, da z jedilnika črtate mehke sire, delikatesne mesne izdelke, surova jajca, predpripravljene solate, surovo ali dimljeno morsko hrano in majonezo. Jajca jejte le popolnoma kuhana ali pečena.

Nutricionisti odsvetujejo sladkarije, ki hitro povzročijo kopičenje odvečnih kilogramov, kar pa lahko vodi k previsokemu krvnemu pritisku in posledično nosečniški sladkorni bolezni.

Prepričanje, da ne smete uživati sladoleda, je delno pravilno. Če je narejen iz surovih jajc, se mu izognite, drugače si lahko privoščite domač ali kupljen sladoled, le na rok uporabe pazite.

Nosečnica

(Foto: iStock)

'Ali potrebuje moje telo zaradi nosečnosti več določenih vitaminov in mineralov?'

Med nosečnostjo vaše telo potrebuje več vitaminov, mineralov in drugih hranil, kot mu jih lahko zagotovite s prehrano. Če bi želeli zaužiti priporočen dnevni vnos folatov, bi morali pojesti kar 34 banan dnevno.

Med nosečnostno so določeni vitamini in minerali več kot nujni, med njimi je tudi folna kislina. Jemanje le-te v obliki prehranskega dodatka je še posebej pomembno v prvem trimesečju, ko se navralna cev še razvija, oziroma zapira. Nevralna cev ima veliko vlogo pri razvoju plodovega osrednjega živčevja. Da zmanjšate možnost napake na nevralni cevi, poskrbite za zadosten vnos folne kisline. Med zelenjavo jo največ vsebujejo: por, cvetača, beluši, brokoli, listnata zelenjava in rdeča pesa. Tudi orehi so bogat naravni vir folne kisline. Ker so potrebe po folni kislini povečane že takoj po spočetju, je s strani Svetovne zdravstvene organizacije priporočeno, da jo bodoča mamica jemlje kot dodatek k prehrani že v času načrtovanja nosečnosti, saj se veliko pomembnih razvojnih procesov ploda zgodi še preden ženska ugotovi, da je noseča. Z jemanjem multivitaminskega pripravka Elevit Pronatal zmanjšate možnost pojava okvare nevralne cevi za 92 odstotkov. Za približno polovico zmanjša tudi nekatere druge resne prirojene napake, hkrati pa zmanjšuje nosečniško slabost.

Potrebe po folni kislini se v zadnjem trimesečju zmanjšajo, povečajo pa se potrebe po omega 3 kislini, zato je priporočljivo, da takrat jemljete multivitaminski dodatek Elebaby, ki je posebej prirejen za potrebe nosečnice po 13. tednu nosečnosti.

Ko ste v veselem pričakovanju, se potreba po železu še poveča, ker pride do povečanja materine krvi, rasti ploda in posteljice. Če ima pred nosečnostjo ženska manjše količine železa, lahko pride v tem obdobju do slabokrvnosti. To lahko vodi v utrujenost, galvobol in bledičnost. Jejte hrano, ki je bogata z železom. Mednjo sodijo rdeče meso, sardine, slaniki, fižol, slive, breskve, temna čokolada, suho sadje in cvetača. K absorpciji železa pomaga vitamin C, ki ga boste našli v jagodičevju, agrumih, špinači, brokoliju, cvetači, paradižniku in papriki.

Med nosečnostjo se pojavi povečana potreba po jodu, kar je posledica povečanega izločanja urina. Le-ta ima velik vpliv na delovanje tako vaših kot tudi otrokovih ščitničnih hormonov, pomanjkanje pa lahko vpliva na razvoj možganov, zato nutricionisti predlagajo, da poleg jodirane soli jeste občasno tudi ribe.

Zakaj nosečnica potrebuje še dodatne količine vitamina A? Ker je ključen za razvoj otrokovih celic, srca, obtočil in živčevja. V zadnjem trimesečju, ko otrok pridobiva na teži, se potreba po njem še poveča, zato na vašem jedilniku ne smejo manjkati jajca, maslo, sir, buče, rdeče, oranžno in rumeno sadje ter temnozeleno zelenjavo.

Ne spreglejte koristnosti vitamina D in kalcija, ki sta nepogrešljiva za razvoj otrokovih kosti in zob. Posezite po mlečnih izdelkih, brokoliju, jajcih, ribah in oreščkih.

Ko si pripravljate nekaj za pod zob, si pripravite, skuhajte ali specite takšne jedi, ki bodo ugodno vplivale na vaše počutje in nivo energije.

Nosečnica

(Foto: iStock)

S premišljenimi obroki ter zadostnim vnosom vseh potrebnih vitaminov in mineralov boste naredili veliko za zdrav razvoj vašega otroka ter omilili številne nosečniške tegobe.

Želimo vam zdravo in prijetno nosečnost, polno nepozabnih doživetij. Za več zanimivih informacij in nasvetov o nosečnosti, pripravi nanjo in prvih mesecih z novim družinskim članom obiščite www.elevit.si.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z izbranim ginekologom ali s farmacevtom.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočamo uživanje prehranskega dopolnila v okviru raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja.

Sponzorirana objava