Hujšanje

(Foto: Thinkstock)

Nekateri pravijo, da boste po porodu izgubili od štiri do pet kilogramov.

Povprečen dojenček je težek tri kilograme in pol. Če temu dodate še kilogram izgubljene krvi in amniotske tekočine, ki ju telo izgubi med porodom, vsaka ženska izgubi po njem približno štiri kilograme. Vrnitev na staro težo pa je težava, s katero se soočajo vse ženske. Strokovnjaki svetujejo, da daste svojemu telesu čas, saj se je kar devet mesecev spreminjalo.

Lasje po porodu začnejo hitro izpadati.

Izpadanje las se pojavi skoraj pri 50 odstotkih žensk in je proces, ki se zgodi v prvih šestih mesecih po porodu. Vzrok tega so hormoni, ki so med nosečnostjo upočasnili izpadanje las, toda po porodu se nivo hormonov vrne na normalno raven in lasje dobijo svoj normalni ciklus rasti in izpadanja. Da bi se izognili prekomernemu izpadanju, svetujejo, da uživate prehrano, bogato z železom, beljakovinami, cinkom, antioksidanti ...

Strije postanejo vidne.

Strije se pojavijo pri 90 odstotkih žensk, ko pride do naglega pridobivanja kilogramov, ker se takrat telo širi hitreje kot koža. Med nosečnostjo se upočasni nastanek kolagena in elastičnih vlaken. Na tržišču je kar nekaj preparatov, ki vam bodo pomagali v boju proti strijam, priporočamo pa tudi, da pazite na prehrano. Izognite se sladkarijam, slanim prigrizkom, hrani, ki povzroča napihnjenost, povečajte pa vnos vitamina C.

Pojavijo se akne in mozolji.

Najpogosteje je koža po porodu podvržena aknam in mozoljem. Prekrvavitev telesa se poveča kar za 50 odstotkov, kar se odraža na obrazu, kjer se žilice razširijo in dobijo večjo prostornino, zato je koža med nosečnostjo sijajna, nežna. Po porodu pa se vse to spremeni, zato je čas za posebno nego, zdravo prehrano, sadje, zelenjavo in oreščke.

Telo se počasi navaja na pomanjkanje spanca.

Telo se nikoli ne bo navadilo na pomanjkanje spanca, saj potrebuje določeno število ur za počitek. Nespečnost, preobremenjenost, stres ... so tegobe, s katerimi se soočajo novopečene mame.

Lasje

(Foto: iStockphoto)