Kajenje med nosečnostjo

Med nosečnostjo popolnoma opustite kajenje.

Na vse to nam je odgovorila Dominika Novak Mlakar z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, ki trdi, da je nosečnost za številne kadilke motiv za prenehanje kajenja ter da so pri vzdrževanju abstinence bolj uspešne ženske, ki nosečnost načrtujejo vnaprej in imajo več časa, da se pripravijo na opustitev zdravju škodljive razvade. ''Raziskave so pokazale, da več kot 60 odstotkov žensk, ki so kajenje opustile zaradi nosečnosti, začne ponovno kaditi do 12 mesecev po porodu. Raziskave, izvedene v 90. letih prejšnjega stoletja, so pripomogle k izdelavi opisa značilnosti nosečnic z velikim tveganjem za ponovitev kajenja. Med dejavnike tveganja sodi opustitev kajenja le sedem do 14 dni pred prvim obiskom ginekologa zaradi prenatalnega varstva, nizko samozaupanje v vzdrževanje abstinence, nižja starost nosečnice, status hude kadilke pred nosečnostjo, manj težav s slabostjo v nosečnosti in že prisotni otroci v družini. Večje tveganje predstavlja tudi, če partner ali prijatelji nosečnice kadijo ter prisotna skrb zaradi povečanja telesne teže med nosečnostjo.''

Med nosečnostjo opustiti kajenje: DA ali NE?

Zdravnica Dominika Novak Mlakar poudarja, da kajenje resno ogroža zdravje nosečnice in zdravje še nerojenega otroka. ''Priporočljivo je, da se kajenje čim prej popolnoma opusti. Ne glede na trajanje nosečnosti so zdravstvene koristi opustitve večje v primerjavi z nadaljevanjem kajenja.'' Slednje bo pozitivno vplivalo na zdravje tako nosečnice kot nerojenega otroka, saj se bo organizem očistil ogljikovega monoksida in kemikalij, ki se skrivajo v tobačnem dimu. Dodatna korist pa je še ta, da se vrednost razpoložljivega kisika v krvi vrne na normalno raven.

Brezplačna telefonska številka 080 27 77 za pomoč pri opuščanju kajenja

Koristi takojšnje opustitve kajenja

Če se ženska že v prvih dneh odloči za velik korak – popolno opustitev kajenja, bo po mnenju strokovnjakinje z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenija imela manj težav z jutranjo slabostjo, manj zapletov v nosečnosti, večjo verjetnost zdrave nosečnosti in zdravega otroka, bolje se bo spoprijela s porodom, novorojenček pa se bo lažje spopadel z zapleti pri rojevanju, prav tako ima manjšo možnost nizke porodne teže. Poudarja tudi, da se v poznejšem obdobju otrokovega življenja tako zmanjša tveganje za zdravstvene težave, kot so sindrom nenadne smrti dojenčka, astma, pogostejše okužbe dihal in srednjega ušesa ter slabši psihofizični razvoj.

Pomoč pri opustitvi kajenja

Če kadite in želite opustiti kajenje, še preden zanosite ali v prvih dneh nosečnosti, a nimate dovolj moči za to, lahko poiščete strokovno pomoč. Zdravnica navaja, da so se kot učinkovite izkazale tako skupinske kot individualne oblike pomoči, v obliki brezplačnih delavnic v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. ''Na srečanjih zdravstveni delavec kadilko pripravi na opustitev kajenja, nudi podporo v času opuščanja in pomaga pri osveščanju kadilke z znanji, kako vztrajati pri nekajenju. Dodatne podpore je kadilka lahko deležna tudi na svetovalnem telefonu za pomoč pri opuščanju kajenja. Brezplačna telefonska številka 080 27 77 je dosegljiva vsak delavnik med 17. in 20. uro,'' razlaga Dominika Novak Mlakar. In če še vedno dvomite o tem, da se boste lahko za vedno odpovedali cigaretam, za psihično podporo prosite partnerja, starše, prijatelje ali sodelavce. Med nosečnostjo je skrajni čas, da se odpoveste slabim navadam in razvadam ter da podate roko zdravemu načinu življenja.

Kaj se zgodi, če nosečnica uživa alkohol?

Nosečnica

Ko pod srcem nosite drobno bitje, živite čim bolj zdravo. (Foto: iStockphoto)


 

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na