Porod

(Foto: Profimedia)

Rosemarie Franc, dipl. bab., strokovna vodja zdravstvene nege Oddelka za perinatologijo, je pojasnila, da se v mariborski porodnišnici za prerez presredka pri porodu odločijo, če obstaja za to medicinska indikacija, in sicer fetalni distres, običajno tudi pri vakuumskem dokončanju poroda. O tem presoja porodničar. Porodna babica poudarja: ''Če je epiziotomija izvedena pri dokončanju poroda z V. E., se jo naredi pod lokalno anestezijo s Xylocainom, pri normalnem vaginalnem porodu lokalne anestezije ne dajemo - pomemben je trenutek in pravilna izvedba epiziotomije,'' in dodaja, da je stališče babic, da se epiziotomija rutinsko ne sme izvajati ter da je potrebno porajanje plodove glavice voditi počasi čez presredek brez pritiskanja (seveda, če je plod v dobri kondiciji in porod poteka brez zapletov).

Vse o porodnišnici Maribor si preberite TUKAJ

Leta 2017 so zabeležili 32 odstotkov prerezov presredkov (preračunano na število vaginalnih porodov) in porodnica ima možnost, da zavrne epiziotomijo.

Za lajšanje bolečin po epiziotomiji nudijo krioterapijo, analgetična sredstva: paracetamol in nalgesin tablete na od šest do osem ur, ob hujših bolečinah tudi tramadol injekcije (terapijo predpiše zdravnik), obenem pa pomagajo pri negi novorojenčka in dojenju.

Zgodbe, ki se odvijajo po porodnišnicah po Sloveniji