Rojevanje

(Foto: Profimedia)

Kaj je epiziotomija?

Epiziotomija je prerez presredka med vaginalno  in zadnjično odprtino. Ne gre za rutinski poseg med porodom, kot je to nekoč dejansko bil. Če načrtujete vaginalni porod, je dobro, da ste seznanjeni z nekaj osnovnimi informacijami o prerezu presredka.

Epiziotomija pomaga pri preprečevanju obsežnejših raztrganin med porodom, obenem je prerez lažje zdraviti kot raztrganino. Prav tako naj bi ta postopek pomagal k ohranjanju mišic in tkiva medeničnega dna.

To se dogaja v naših porodnišnicah!

Nujen ali rutinski poseg?

Mnoge raziskave dandanes kažejo, da rutinske epiziotomije ne preprečujejo takšnih težav, zato, poudarjamo, rutinsko to ni priporočljivo. Zdravstveno osebje lahko priporoči prerez presredka, če je ta potreben oz. nujen. To pa je v primerih, ko je pride do poroda v medenični vstavi, če ima otrok med rojevanjem nenormalen vzorec srčnega utripa, če gre za vakumsko dokončanje poroda.

Presredek se prereže, ko porodnica močno potiska, prereza ne sme čutiti. Bolečina je lahko le minimalna, včasih uporabijo tudi protibolečinska sredstva.

Takšna je porodna soba v ljubljanski porodnišnici.

Tveganje in okrevanje

Pri epiziotomiji je okrevanje neprijetno, včasih je prerez resnično velik. Okužba je možna. Nekatere ženske pravijo, da jih zaradi tega nekaj mesecev po porodu boli med spolnim odnosom.  Možen zaplet je tudi fekalna inkontinenca.

Šivi se po navadi razkrojijo sami. Nekaterim porodnicam zdravnik predpiše protibolečinska sredstva, priporočajo pa tudi hlajenje. Na začetku je zelo težko sedeti, zato je dobro imeti s sabo plavalni obroč ali blazino. Več o zdravljenju in okrevanju si preberite pri posameznih člankih za določene porodnišnice (spodaj!).

Postopoma neprijeten občutek izzveni, če pa se bolečina okrepi, nemudoma kontaktirajte izbranega osebnega zdravnika ali ginekologa. Prav tako ne odlašajte in poiščite pomoč, če dobite povišano telesno temperaturo in se rana zagnoji.

Porod

(Foto: Profimedia)

Zakaj se v določenih porodnišnicah odločijo za epiziotomijo?

Kontaktirali smo vseh 14 porodnišnic v Sloveniji. Odzvale so se spodaj navedene. Kliknite na besedico TUKAJ in izvedeli boste resnično stanje, koliko porodnicam letno naredijo epiziotomijo.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Porodnišnica Maribor → TUKAJ

Porodnišnica Kranj → TUKAJ

Porodnišnica Ljubljana → TUKAJ

Porodnišnica Celje → TUKAJ

Porodnišnica Slovenj Gradec → TUKAJ

Porodnišnica Murska Sobota → TUKAJ

Porodnišnica Ptuj→ TUKAJ

Porodnišnica Trbovlje →TUKAJ

Porodnišnica Brežice→TUKAJ

Porodnišnica Postojna→TUKAJ

Odgovore preostalih slovenskih porodnišnic še čakamo.  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izkušnja slovenskih žensk glede prereza presredka

IZKUŠNJA 1: ''Pri prvem in drugem porodu mi je babica prerezala presredek, pri tretjem ni bilo potrebe. Samega prereza sploh nisem čutila, verjetno zaradi hujše bolečine ob močnih popadkih in iztisu. Prav tako nisem čutila protibolečinske injekcije, ki sem jo dobila pred šivanjem, niti samega šivanja. Po porodu sem namreč vsa srečna občudovala dojenčka, nič drugega mi ni bilo pomembno. Se pa spominjam, da sem nekaj dni zatem morala sedeti na blazini in da se približno 14 dni nisem smela namiliti na šivanem predelu.''

IZKUŠNJA 2: "Otroka sem rodila leta 2013 v ljubljanski porodnišnici. Vedela sem, kaj želim in česa ne. Prerez presredka je bil nekaj, česar nisem želela, kar sem tekom nosečnosti povedala tudi možu in nato tudi babici, ki me je ob sprejemu vprašala, če želim na kaj opozoriti. A ob tem sem tudi poudarila, da naj ob morebitnih zapletih naredijo tisto, kar pač morajo narediti.

Zapletov ni bilo, vse je potekalo super. Ker pa je imel najin otrok 4,5 kilograme, sem bila pripravljena na marsikaj. Spomnim se trenutka, ko je babica povedala, da obstaja nevarnost, da se bo tkivo raztrgalo. Zaupala sem ji. Tudi mož me je opozoril, da obstaja nevarnost raztrganin. Zaupala sem tudi njemu. Čutila sem, ko je babica zarezala, a ni bolelo. Ko se je porod končal, je sledil pregled. Zdravnica mi je povedala, da potrebujem dva šiva na materničnem vratu in šivanje prerezanega presredka. Prejela sem injekcijo z lokalno anastezijo. Zdravnica mi je dejala, da lahko uporabim tudi masko. Občutki? Čutila sem prav vse, a bolečin ne. Med postopkom sta bila mož in najina hči ves čas ob meni, zdravnica pa me je v tem času večkrat vprašala, če se počutim dobro in ali je vse v redu. Le nekaj sekund po tem, ko je rekla, da je končala in da je vse super, sem hčerko pristavila k prsim.

Okrevanje je bilo dobro. Sledila sem nasvetom, ki so mi jih dali v porodnišnici: previdnost pri higieni, blago prhanje z mlačno vodo, čim več brez hlačk in "na zraku", sedenje na plavalnem obročku. Ko je prišla patronažna sestra, je pregledala tudi mene. Počutila sem se dobro, "rana" me ni bolela. Kljub temu me je presenetilo, ko je začudeno vzkliknila in rekla, da se prereza skoraj ne vidi.

Čez nekaj časa sem šla na prvi ginekološki pregled po porodu. Zdravnica je prav tako navdušeno dejala, da so postopek opravili kot po navodilih iz šolskega učbenika. Da se brazgotine skoraj ne vidi. Priznam, da se nekaj časa po porodu nisem upala pogledati "tam spodaj". Po tem ginekološkem pregledu pa sem. Vedela sem, kje so zarezali, a brazgotine nisem videla. Nikoli nisem imela nikakršnih težav zaradi nje. Čeprav sem izredno zadovoljna, kako je v porodni sobi vse potekalo, pa bi poudarila, da ne vem, kako bi se končalo, če bi bil porod sprožen z umetnimi popadki. Moje telo je namreč imelo deset ur časa, da se odpre in pripravi na iztis res velikega otroka. Pri tem sem uporabljala le masko.

Če bi spet šla v porodno sobo, bi jim znova povedala enako: "Ne želim prereza, toda ... ne želim niti raztrganin. Zato vam zaupam, da boste strokovno ocenili, kdaj je prerez neizbežen. To mi tudi povejte. Opozorite me tudi na vse druge nujne posege in (če lahko) počakajte na moj odgovor. Če jaz ne morem odgovoriti, vprašajte mojega moža." Takrat je ekipa ljubljanske porodnišnice mojo željo spoštovala in upam, da bi jo tudi danes, če bi se znašla pri njih. In ja, ob sprejemu podpišeš kup papirjev, a vseeno menim, da je pogovor in dogovor najboljša opcija za vse v porodni sobi."

Porod

(Foto: iStock)

IZKUŠNJA 3: ''So me prerezali, nisem vedela do trenutka, ko so rekli sedaj pa bomo šivali ...''

IZKUŠNJA 4: ''Mene je malo "raztrgalo", dva šivčka, po moje nobena porodničarka, (babica) ne reže za brez veze.''

IZKUŠNJA 5: ''Sem rekla da ne želim biti rezana in je babica sama rekla, da samo v skrajni sili prerežejo. Dobila sem dva šiva, ker me je sinko vseeno minimalno raztrgal.''

IZKUŠNJA 6: ''Prerezali so me zato, da se ne bi raztrgala. Vsi trije otroci niso bili tako majhni. To ni bolelo,ker babice to naredijo med bolečim popadkom. Seveda pa potem ni prijetno šivanje. Jaz sem rodila še v starih časih, ko nisi dobil dovolj anestezije. Pravijo,da je dobro, da te hitro po porodu zdravnik zašije,da se ne ohladiš.''

Še mnogo drugih izjav in izkušenj si preberite TUKAJ. Odzvale so se številne Slovenke. 

Priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glede prereza presredka

Svetovna zdravstvena organizacija redne ali samosvoje rabe epiziotomije pri vaginalnem porodu ne priporoča. Za to se morajo odločiti le v nujnih porodniških primerih, ko gre za otrokovo stisko. Če se izvede prerez presredka, navajajo, da je nujna lokalna anestezija in za to mora dati porodnica svoje soglasje.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.