Porodna babica

(Foto: Profimedia)

Romana Kvartuh, univ. dipl. oec., iz porodnišnice Brežice nam je posredovala odgovore glede epiziotomije oz. prereza presredka.

Izkušnja slovenskih žensk glede prereza presredka

Pri porodu se odločijo za prerez presredka takrat, ko se nakazuje večja raztrganina presredka ali ko se pojavi potreba po hitrem dokončanju poroda. V primerih, ko gre za vakuumski porod, se protibolečinsko sredstvo aplicira pred izvedenim prerezom presredka.

To se dogaja v slovenskih porodnišnicah

Kakšno stališče v vaši porodnišnici zavzemajo porodničarji in porodne babice glede prereza presredkov pri porodu? ''Stališča porodničarjev in babic se rahlo razlikujejo glede na lastna prepričanja in izkušnje.'' Poudarjajo pa, da če je možno, se prerezu presredka izognejo. Porodnica lahko epiziotomijo zavrne, a ji razložijo določena tveganja.

Za boljše okrevanje po prerezu presredka poskrbijo z uporabo hladnih obkladkov, protibolečinskih sredstev, učijo določene pristope za zmanjšanje bolečine. ...

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.