Nosečnica pri zdravniku

Le pet odstotkov nosečnic rodi na predvideni datum poroda. (Foto: iStockphoto)

Ne zanašajte se na predvideni datum poroda, kajti po nekaterih podatkih naj bi le pet odstotkov nosečnic rodilo točno na dan, ki jim ji ga je zapisal ginekolog v materinsko knjižico.

Lažni popadki

Zadnje tri mesece nosečnosti vam lahko začne za največ 30 sekund večkrat dnevno otrdevati trebuh. To ni znak za preplah, to so Braxton-Hicksovi popadki, ki vas pripravljajo na pravi porod. Takrat lahko vadite recimo pravilno dihanje. Lažni popadki se skratka pojavljajo neredno, medtem ko se bodo pravi začeli postopoma in postajali vse močnejši in pogostejši.

Izločanje čepka

Zdravniki Christoph Lees, Karina Reynolds in Grinne McCartan pojasnjujejo, da spodnji del materničnega vratu pri nosečnici zapira čepek, ki preprečuje, da v maternico ne vdrejo bakterije. Ta sluzast čepek se lahko izloči in mnoge se prestrašijo, da se je porod prezgodaj začel. Toda vedeti morate, da se to lahko zgodi tudi šest tednov prej, in ne skrbite, da se bo zaradi tega kaj pripetilo vašemu otroku.

Žalostna nosečnica

Če so popadki vse bolj pogosti in tako močni, da morate prekiniti delo, je priporočljivo, da pokličete ginekologa ali pa vas partner odpelje naravnost v porodnišnico. (Foto: iStockphoto)

Krči

Prave popadke boste čutili kot krče. ''Merite, koliko časa preteče od začetka enega popadka do začetka drugega, pa tudi, kako pogosto se pojavljajo. Zanesljivih pravil ni, okvirno pa velja, če so popadki redni (na manj kot 30 minut) in močni (tako boleči, da morate prekiniti, kar koli že delate, in počakati, da minejo), pokličite babico, ginekologa ali porodnišnico,'' svetujejo Lees, Reynolds in McCartan.

Uhajanje urina ali odtekanje vode?

Preverite, ali vam je resnično odtekla voda/plodovnica oz. so vam počili jajčni ovoji ali vam uhaja urin. Če se je zgodilo prvo, ste lahko prepričani, da boste rodili, kajti to se zgodi, ko se maternični vrat zaradi popadkov odpre in otrok potuje navzdol. V knjigi Nosečnost vprašanja in odgovori pojasnjujejo, da je urin drugačne barve kot plodovnica, pa tudi drugačnega vonja. ''Plodovnica (tekočina v plodniku, ki varuje otroka v maternici) je praviloma bistra ali rahlo rumenkasta (barva slame), brez vonja in njenega iztekanja ne morete nadzorovati.''

Kljub temu pa se morate zavedati, da ne boste rodili v tistem hipu, ko vam odteče voda, še posebej, če niste zaznali popadkov. Statistični podatki kažejo, da 90 odstotkov nosečnic rodi v naslednjih 48 urah.

Bolečine v križu, nespečnost …

Marsikatera nosečnica pa lahko zatrdi, da so bili njeni prvi znaki za porod: močne bolečine v križu, neprespana noč, zelo pogosto uriniranje, mehko blato in nemirnost.

Če ste v dvomih, ali se porod začenja, naj vam ne bo nerodno, pokličite ginekologa ali porodnišnico in se posvetujte z njimi. Nikakor pa ne hitite, ohranite trezno glavo in pokličite tudi osebo, ki bo veličastnost dogodka v porodni sobi delila z vami.

Nespečnost

Pred porodom ponoči ne boste mogli spati. (Foto: iStockphoto)