Nosečnica

Če imate povišano telesno temperaturo, se naročite pri zdravniku. (Foto: Profimedia)

Prehlad

Imate zamešen nos? Poskusite z naslednjim: napolnite globoko posodo z vrelo vodo, čez glavo se pokrijte z brisačo in vdihavajte paro. Takšna inhalacija je odlična rešitev za zamašene sinuse.

Blazino, na kateri spite, lahko pokapljate z evkaliptusom in ponoči boste lažje dihali.

Trdovraten kašelj

Kako se znebiti trdovratnega kašlja? Žrelo spirajte s toplo slano vodo, prav tako lahko spijete topel limonin sok z žlico medu.

Čudežne zdravilne učinke imajo tudi česen, sladko zelje in brstični ohrovt, zato jih uživajte in zdravje bo zelo hitro potrkalo na vaša vrata.

Driska

Če vas boli trebuh, to sicer ne vpliva na dojenčka, razen če se bolečina stopnjuje in jo spremlja povišana telesna temperatura. Takrat nemudoma obiščite izbranega osebnega zdravnika.

V primeru driske morate paziti, da ne pride do dehidracije, uživajte pa le lahko prebavljivo hrano.

Povišana telesna temperatura

V prvem trimesečju je povišana telesna temperatura nevarna za plod, zato je dobro, da obiščete zdravnika. Ne vzemite zdravil, če se prej ne posvetujete z osebnim zdravnikom.

Gripa

Prebolevanje gripe v nosečnosti ni mačji kašelj, zato si poskušajte dvigniti odpornost na različne načine. Četudi nimate apetita, naj se na vašem krožniku dovolj pogosto znajdejo sadje in zelenjava, predvsem česen. Privoščite si čim več počitka in če imate povišano telesno temperaturo, obiščite zdravnika.

Zdravila med nosečnostjo: DA ali NE?

Na splošno velja pravilo, da nosečnica naj ne bi jemala zdravil. Toda če je nujno in je njeno ali celo otrokovo zdravje ogroženo, so nujna. Vendar se resnično prej posvetujte z zdravnikom.