nosečniški test

Nosečniški test (Foto: iStockphoto)

Verjetno ste že posegle po kakšnem nosečniškem testu, ki jih je danes že mnogo na tržišču. To je navadno prvi korak, ki ga novopečena nosečnica stori. Ob veselju, strahu, pričakovanju že razmišlja o prvem ginekološkem pregledu.

Na prvi ginekološki pregled vas bodo naročili navadno nekje od sedmega do osmega tedna, tam boste dobile tudi materinsko knjižico, v kateri bodo pomembni podatki o tem, kako poteka vaša nosečnost. Knjižica je pomembna in jo imejte vedno s seboj, kadar boste šle na pregled. Ginekolog in babica bosta tako lahko spremljala vas in otroka. V materinski knjižici pa je veliko izrazov in kratic, ki jih ne boste razumele, zato vam jih bomo v naslednjih vrsticah razložili.

ZM – prvi dan zadnje menstruacije
TP –
predvideni rok poroda
PAP – bris materničnega vratu
Dg –
diagnoza
S.c. – carski rez
E.U. –
izvenmaternična nosečnost
PSU – utrip srca pri zarodku, ki je slišen navadno od 12. tedna dalje
Gibi – premikanje zarodka, ki se čuti od 16.–20. tedna dalje
UZ – ultrazvočna preiskava
GV – gestacijska vrečka
TT –
dolžina ploda, izmerjena med temenom in trtico
BIP – prečni premer zarodkove lobanje
RR –
vaš krvni pritisk
Hmg – količina hemoglobina (če je nizek, pomeni slabokrvnost)
KG –
krvna skupina
Rh – Rh faktor
ICT –
ugotavljanje protiteles v krvi pri Rh negativnih nosečnicah
HbsAg – ugotavljanje okuženosti s hepatitisom B
S/F – dolžina maternice v centimetrih od vrha sramne kosti. Pove, kako napreduje nosečnost.
Edemi – otekanje nog, rok, obraza
EPH
gestoza – nosečnostna zastrupitev

Pregled

ginekološki stol

Ginekološki stol (Foto: iStockphoto)

Najprej boste z izbranim ginekologom poklepetale o zadnji menstruaciji, vaših morebitnih zdravstvenih težavah, kroničnih boleznih, družinski anamezi. Ob prvem obisku nosečnici izmerijo višino, jo stehtajo in izmerijo njen krvni tlak. Sledi ginekološki pregled. Odvzem brisa (PAP), nato pa klasični ultrazvočni pregled. Na prvem ultrazvoku ginekolog ugotavlja velikost zarodka in gestacijske vrečke. Že na prvem pregledu se lahko vidi, ali je plod eden ali jih je več. Velikost ploda v maternici je tudi pomemben pokazatelj, kdaj se je začela nosečnost in kdaj je predvideni datum poroda.

Preiskave krvi

Po končanem pregledu boste dobile v roke cel kup papirjev za laboratorijske preiskave. Vsaki ženski, ki je prvič noseča, je potrebno določiti krvno skupina, ker je to zelo pomemben in resen podatek ga opravljalo pristojne transfuziološke službe. Naslednja krvna preiskava je indirektni Combsov test.

krvne preiskave

V nosečnosti boste imele kar nekaj krvnih preiskav. (Foto: iStockphoto)


Indirektni Combsov test nam pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam. Nekatera teh protiteles lahko napadejo rdeče krvničke ploda in ga okvarijo ali celo ubijejo. Vsak pozitiven ICT se jemlje zelo resno, s transfuziologi se posvetujemo o verjetnosti zapletov. Na srečo velika večina žensk takih protiteles nima.

Med krvne preiskave spada tudi program po katerem vsaki nosečnici (najmanj) dvakrat določajo za toksoplazmozo specifična protitelesa v serumu. Če pri ženski ugotovijo protitelesa že pred nosečnostjo, potem je med nosečnostjo vsako preiskovanje odveč. Če pa odkrijejo, da gre za svežo obliko okužbe, nosečnico zdravijo z ustreznimi zdravili. Pravilno in pravočasno zdravljena toksoplazmoze praviloma ne pušča posledic na plodu.

Toksoplazmoza je infekcijska bolezen. Povzročitelj je znotrajcelični zajedalec Toxoplasma gondii. Okužimo se z uživanjem hrane, ki je kontaminirana z mačjimi iztrebki ali z uživanjem jagnjetine in svinjine, ki vsebuje ciste T. gondii.

Kako se izognemo okužbi?

S pravilno toplotno obdelavo mesa ali zamrzovanjem, umivanjem sadja in zelenjave, da nismo v stiku z mačjimi iztrebki ali z njimi okuženimi predmeti, da vrtnarimo z rokavicami ter redno opravljamo dezinfekcijo mačjih zabojev, če imamo mačka, seveda.


PRIHODNJIČ: Nosečnica v prvem tromesečju